Да се обяви извънредно положение в цяла България, искат свиневъди. Само по този начин, според тях, структурите у нас ще изпълняват всички мерки срещу африканската чума по свинете. Това стана ясно на пресконференция в БТА.

От името на бранша е адресирана декларация в подкрепа на мерките срещу африканската чума по свинете. В нея се посочва, че протестиращите подкрепят нарушения в Закона.

Независимо от болестта в момента, отглеждането на нерегистрирани животни трябва да спре, категорични са от браншовите организации. Принципите не трябва да се променят според конкретната ситуация и интереси. Проблемът с прасетата тип "заден двор" е, че те са в сивия сектор според Румен Караманов, индустриален свиневъд. 

Дадоха срок за умъртвяване на домашните прасета в софийски села
Обновена

Дадоха срок за умъртвяване на домашните прасета в софийски села

В това топло време коли ли се прасе, пита възрастна жена

При тях липсва контрол и легален бизнес с реализацията на животните, както и дали те са регистрирани официално и техният произход е известен. Свиневъдите са против саботажа на въведените мерки. Ако държавата не се справи с проблема, може би ще се лишим от европейските средства за обезщетение, опасяват се от бранша.

450 000 бройки животни на годишна база няма да излязат на пазара, тъй като вече 30% от индустрията на практика е закрита, акцентира Караманов.

Ще внасяме свинско месо от чужбина, което неминуемо ще повиши цената на продуктите, предупреди Караманов, собственик на най-голямата свинеферма в страната. 

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България
Обновена

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България

Президентът свика среща на отговорните министри

Случаите с по 1-2 регистрирани заболявания на чума почти липсват. Регистрирани са повече от 10 свине със заразата, като част от нелегален бизнес.

По думите на изпълнителния директор на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чанова всички трябва да поемем разходите заради това, че 65 кланици ще бъдат затворени и хилядите работници там ще останат без работа. "Големият проблем е, че се хванахме ръка за ръка да работим заедно ", каза още тя. 

анкета

Срещу африканската чума по свинете?

Виж резултати

Да се умъртвят всички домашни и диви свине 15.6%

Армията и МВР да блокират страната 6.7%

Държавата да плати за всяко прасе 29.9%

Нищо не може да се направи 5.9%

Няма такава зараза 41.9%

В пресконференцията взеха участие и представители на Асоциацията на земеделските производители в България, дистрибутори на ветеринарни медикаменти, на двете асоциации на зърнопроизводителите и на Асоциацията на месопреработвателите в България.

БСП иска бързо изкупуване на прасетата от "заден двор"

БСП иска бързо изкупуване на прасетата от "заден двор"

Изкупуването на пазарна цена помага на собствениците и спира напрежението