Дадоха срок за умъртвяване на домашните прасета в софийски села, които попадат в 20-километровата санитарна зона около огнищата на африканска чума по свинете, съобщи Нова телевизия.

Предупреждения са залепени на входовете на кметствата в Мировяне и Мрамор

За пари държавата избрала загробването на свинете, убеден шефът на Шуменския екарисаж

За пари държавата избрала загробването на свинете, убеден шефът на Шуменския екарисаж

Отварят най-големия екарисаж в страната година и половина след затварянето му

Припомняме, днес беше последният срок, в който голяма част от областите в страната трябваше да приключат с умъртвяването на животните, гледани от частни стопани. В Пазарджишко хората отказват да заколят прасетата си. Вчера имаше протест. В отговор на упреците, че протестирали хора, които не са собственици на свине, някои от протестиращите отговориха: "Единствените, които нямаха прасета, бяха внедрените цивилни полицаи сред нас".

Според заместник - министърът на земеделието Янко Иванов сега е моментът за клане на домашните прасета. При болест прасетата няма да се колят, а ще се загробват. Загробили сме над 120 000 прасета. Сега е пикът на инфекцията, заяви експерт.

Още от вчера започнаха протести срещу това решение. За часове пътят Сливен - Ямбол беше блокиран. След среща със стопаните, министърът на земеделието Десислава Танева даде отсрочка от една седмица за пазарджишко.

Властите заплашват, че след изтичането на определения срок за доброволно умъртвяване ще има евтаназиране на животните от Областните дирекции по безопасност на храните.

Проверяват се дворовете на стопаните от Северна България. Там срокът за доброволно изколване на прасетата изтече на 31 юли. Засегнати от заразата в страната са пет индустриални свинекомплекса.

Стопаните искат до 31 декември да се удължи срока, в който могат да заколят прасетата си. Очаква се протест в пловдивските и пазарджишките села.

Протестиращите поставиха ултиматум на Агенцията по безопасност на храните днес до обед заповедта за умъртвяване да бъде отменена. 

анкета

Срещу африканската чума по свинете?

Виж резултати

Да се умъртвят всички домашни и диви свине 15.6%

Армията и МВР да блокират страната 6.7%

Държавата да плати за всяко прасе 29.9%

Нищо не може да се направи 5.9%

Няма такава зараза 41.9%

В Пазарджишко срокът беше удължен с още една седмица.

"Ако трябва, ще си платим глобите, но няма да допуснем да се колят прасета", каза една от протестиращите.

Възрастна жена пита: "В това топло време коли ли се прасе".

Хората искат да знаят защо не са били предупредени от МЗХГ, за да не купуват прасета и фуражи тази година. За следващата година никой няма да купува прасета и фуражи, казаха протестиращи.

Припомняме, на 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви

Следващият ден - 31 юли бе открито пето огнище на свинска чума в индустриална ферма.

Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в областите Пловдив и Разград.

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 31 юли при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

На 1 август министър Десислава Танева увери, че наблюдават 65 регистрирани свинекоплекса в страната, в 5 от които има огнища на чума.