Държавата е избрала загробването на избитите животни като първи метод, защото тази дейност ще се заплати.

Това каза пред БНР Мирослав Александров, управител на най-големия екарисаж в България - Шуменския. "Ако някой е решил да обслужва икономически интереси, т.е. средствата да бъдат насочени към дадена компания, а не към екарисажа, логично е да прескочи това второ място и да отиде направо на трето", каза Александров. 

Съдът спря затварянето на Шуменския екарисаж

Съдът спря затварянето на Шуменския екарисаж

Липсвали факти

Европейските регламенти определят изгарянето на животински трупове в мобилни инсинератори като най-ефективен метод за борба с епидемии. На второ място са екарисажите и едва на трето - загробването, заяви той.

По думите му най-големият екарисаж в страната - Шуменският, е бил затворен заради икономически интереси.

Припомняме, въпреки решението на Шуменския административен съд да спре затварянето на местния екарисаж от 14 април 2018 г., месец по-късно съоръжението бе затворено. На 17 май служителите излязоха на протест.

Година и половина след затварянето от вчера - 31 юли 2019, екарисажът е отворен. Там може да се обезвреждат убитите заради африканската чума прасета.

Александров увери, че екарисажът в Шумен е запазил капацитета си и очаква държавата да му възложи ангажимент по изгарянето на животински трупове. Той припомни, че за предишни години БАБХ все още дължи 8 млн. лева на съоръжението. 

Държавата дължи милиони на екарисажа в Шумен

Държавата дължи милиони на екарисажа в Шумен

Парите от БАБХ се плащат редовно

Междувременно днес от БАБХ започват проверки в населените места в Северна България, които попадат в 20-километровата зона около Индустриалните свинекомплекси. Вчера изтече срокът, в който стопаните можеха доброволно да умъртвят домашните си прасета.

За Южна България срокът за клане на домашните прасета е 2 август, петък. Кметовете в Пазарджишко обаче вече излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета. 

Собственици на прасета готвят протести

Собственици на прасета готвят протести

В Сливен, Разград и Пазарджик

Тази сутрин министър Десислава Танева увери, че наблюдават 65 регистрирани свинекоплекса в страната, в 5 от които има огнища на чума.

Припомняме, на 31 юли бе открито пето огнище на свинска чума в индустриална ферма.

Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в областите Пловдив и Разград. 

анкета

Срещу африканската чума по свинете?

Виж резултати

Да се умъртвят всички домашни и диви свине 15.6%

Армията и МВР да блокират страната 6.7%

Държавата да плати за всяко прасе 29.9%

Нищо не може да се направи 5.9%

Няма такава зараза 41.9%

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

Вчера при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.