БСП настоява изпълнителната власт бързо да изработи механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани по модел "заден двор" на пазарна цена, за да се подпомогнат собствениците и да спре социалното напрежение.

В Стара Загора социалистите Драгомир Стойнев и Георги Гьоков разговарят с представители на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз по повод кризата с Африканската чума по свинете.

"От 4 години наблюдават наближаването на заразата. Гневът на хората е справедлив заради несвършеното, но и заради това, че в момента няма конкретни решения на проблема, а хаосът и несигурността се задълбочават", обяснява Стойнев.

"Не са толкова леки и евтини процедурите по регистрация, затова преди избухването на чумата преди няколко години предложихме облекчена регистрация и режим, подобен на регистрацията на домашните любимци, но това не бе прието, въпреки че така поне щеше да знаем колко и къде са животните. Ако сега се премине към евтаназия, има риск животни да бъдат укрити. Освен това стопаните са изключително недоволни и от таксата "екарисаж", която плащат всяка година, а реално капацитет от екарисажи при криза няма", коментира д-р Трайко Алчев, председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз.

Свиневъди искат извънредно положение в страната

Свиневъди искат извънредно положение в страната

Отглеждането на нерегистрирани животни да се прекрати

До момента са унищожени 100 хиляди прасета от индустриални ферми - това представлява около 16 милиона лева, като ЕК може да покрие до 70% от преките разходи.

Около 99% са промишлено отглежданите прасета у нас, малко над 1 % са животните отглеждани в "заден двор". Държава, която се хвали, че има излишък, може да реши проблема на малките лични стопанства, допълват представителите на БСП.

Стойнев обяви, че БСП ще поиска и промяната на самите процедури по регистрация в посока максимално облекчаване. В дългосрочен план и за излизане от хаоса в сектора социалистите започват консултации с представители на браншовите организации в земеделието, за да се върнат те като партньор при вземане на решения и изпълнение на политики.

Една от задачите ще е и подготовка на Закон за браншовите организации в земеделието. БСП ще предложи и възстановяването на закритата Национална ветеринарномедицинска служба.

Стойнев иска да бъде възстановено и подписването на ежегоден Национален рамков договор между Министерството на земеделието и Българският ветеринарен съюз, което не се е случвало от 2014 г., както и връщането на практиката всяка година да се подготвя и изпълнява годишна Държавна имунопрофилактична програма и Програми за надзор и ликвидиране на болестите по животните.

Дадоха срок за умъртвяване на домашните прасета в софийски села
Обновена

Дадоха срок за умъртвяване на домашните прасета в софийски села

В това топло време коли ли се прасе, пита възрастна жена

Според Гьоков, социалните последствия от кризата са унищожаване на бранша животновъдство и последваща безработица, скок на цената на свинското месо и екологични рискове.

"На този етап загубите са при свиневъдите. Това обаче ще повлече след себе си и преработвателната индустрия. Няма анализи, но свиневъдният бизнес осигурява около 600 млн. от оборота в страната и 50 на сто от вътрешното потребление на месо. Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните в ЕК ни предупреди, че "България е на път за изгуби целия отрасъл", обяснява той.

анкета

Срещу африканската чума по свинете?

Виж резултати

Да се умъртвят всички домашни и диви свине 15.6%

Армията и МВР да блокират страната 6.7%

Държавата да плати за всяко прасе 29.9%

Нищо не може да се направи 5.9%

Няма такава зараза 41.9%

"Това показва две неща: първо, не сме осъществили превантивни действия през последните 2-3 години и второ, че и сега не се справяме добре. Можем да очакваме компенсиращ внос от страни от ЕК. Според информацията на самото МЗХГ повишението на цените на свинското месо е с близо 15% за последният месец. През следващите ще е факт увеличеният внос, но вероятно на цени по-високи от сега действащите", допълва той.

По думите на Гьоков, африканската чума по свинете е поредната решителна крачка за унищожаване и на българското село

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България
Обновена

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България

Президентът свика среща на отговорните министри