Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се срещат с кметове в Пазарджик на фона на протести във връзка с чумата по свинете, съобщават "24 часа", БНР и БНТ.

Бойко Борисов и Танева разговарят с недоволни кметове в Община Пазарджик във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете.

В 20 километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на Община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че след втори август, когато е крайният срок, няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза кметът на село Юнаците Стоян Кузев.

Още една индустриална ферма засегната от чума по свинете в област Силистра

Още една индустриална ферма засегната от чума по свинете в област Силистра

Новото огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) е в индустриална ферма с 8 253 свине в село Ветрен

По-рано стотици се събраха в Пазарджик, за да протестират срещу заповедта за избиване на домашните свине от частните дворове.

Над 300 стопани, които излязоха на протест в центъра на града, поискаха конкретни ангажименти и срокове за изплащане на обезщетения за всяко домакинство, което умъртви доброволно домашното си прасе. Хората настояват ветеринарните власти да кажат как и кога африканската чума е влязла на територията на страната и кой носи отговорност за това.

За пари държавата избрала загробването на свинете, убеден шефът на Шуменския екарисаж

За пари държавата избрала загробването на свинете, убеден шефът на Шуменския екарисаж

Отварят най-големия екарисаж в страната година и половина след затварянето му

Хората от площада публично заявиха исканията си в декларация. Те настояват държавата да даде гаранции за ликвидирането на епидемията. Протестиращите искат здравите свине-майки и вече заплодените животни да не се умъртвяват, както и евтаназията на животни да бъде отложена до 31 декември, а Министерството на земеделието да осигури средства за дезинфекция и за лицензиране на стопанствата, които не са регистрирани.

Недоволство днес имаше и в Пловдивско.

По-рано днес БСП настоя изпълнителната власт бързо да изработи механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани по модел "заден двор" на пазарна цена, за да се подпомогнат собствениците и да спре социалното напрежение.

Свиневъди пък поискаха да се обяви извънредно положение в цяла България.