Българска агенция по безопасност на храните - БАБХ започва проверки в личните стопанства в 20-километровите зони, служители проверяват дали стопани са умъртвили доброволно домашните си прасета, съобщава БНТ.

Започват проверки в селата около Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем в Пловдивска област. Предписанията на агенцията изтекоха в петък и ако собствениците не са ги спазили, ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животни. Забранява се и достъпът на туристи до хижа "Здравец", за да се избегне възможност за разпространение на заразата.

8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен, се очаква да бъдат евтаназирани днес. 30 огнища на заразата при домашни животни и 27 при диви прасета са установени в България. Чумата в трите свинекомплекса в Русенско може да унищожи 20% от индустриално отглежданите прасета.

Всеки умъртвил превантивно прасе получава 300 лв., уверява БАБХ

Всеки умъртвил превантивно прасе получава 300 лв., уверява БАБХ

Сега изработват правила, за да няма спекулации, домашните прасета не са регистрирани

Желязко Христов, свиневъд в Сливенско, се закани да изгори фермата си и да пламне заедно с нея. Той се занимава с този бизнес от 1993 година и никога не е търсил държавни или европейски субсидии - винаги е разчитал на биологични храни и се старае да гледа "щастливи прасета". Това е основен поминък за семейството, което гледа и други животни, коментира той пред НоваТВ.

Фермата е с около 2000 прасета, сертифицирана е, производителят е регистриран и не иска да почва от нулата, за да се развива пак още 30 години. "Това ми е целият живот", коментира Христов, който е готов да емигрира, ако държавата унищожи поминъка му.

Четвърти ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол. Собственици на домашни прасета в района на с. Крушаре отказват да допуснат ветеринарните служби. Очаква се напрежение и защото трафикът е засилен, хората остават, докато исканията им бъдат удовлетворени.

Към 11 часа е спрял токът и жандармерия е направила обход като нощта е преминала спокойно. Ветеринарните служби тръгват днес, а тази сутрин полицията в района на блокадата край Крушаре е по-малко.

"Искаме оставката на това правителство, защото то е неспособно да се справи", обясняват протестиращи пред БТВ и допълват, че политика е всичко, което е свързано с живота на хората и заклеймявайки ги просто като "политически протест" е неадекватно. Те предупреждават, че ще преминат към безсрочно гражданско неподчинение, а усещането им е, че никой не обяснява нищо. 

Румъния е разочарована от Борисов за чумата и румънските туристи

Румъния е разочарована от Борисов за чумата и румънските туристи

Припомня на премиера за значителния принос на румънците към българския БВП

Цената на свинското ще се вдигне с около 50% до нова година, с около10-15% от този момент, като средната цена ще е 7,50 лв., обясни пред БТВ експертът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

Цената се е повишила средно с 35% от началото на годината и у нас, и в Европа, но африканската чума доведе до по-голямо поскъпване. До липса на свинско месо едва ли ще се стигне, проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиарди, допълва той. 

Според микробиологът и ветеринар проф. Христо Найденски, заразата може да се пренася от мухи и комари . Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса и още 5-6 години България ще има проблеми с чумата, независимо дали ще се потуши сегашния пик на болестта. При най-лошия сценарий, свиневъдството ще се възстановява с години.

Ситуацията е безпрецедентна и се налагат много сериозни мерки, коментира професорът и добави, че е нямало данни за движението на чумата, които да помогнат България да се подготви по-добре.

Втора нощ блокада на пътя Сливен – Ямбол от недоволни свиневъди

Втора нощ блокада на пътя Сливен – Ямбол от недоволни свиневъди

Хората твърдят, че животните им не са болни и не разбират какво налага умъртвяването им

На 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две диви прасета в Пловдивско.

Следващият ден - 31 юли бе открито пето огнище на свинска чума в индустриална ферма. Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в областите Пловдив и Разград.

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 31 юли при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

На 1 август министър Десислава Танева увери, че наблюдават 65 регистрирани свинекоплекса в страната, в 5 от които има огнища на чума.

анкета

Срещу африканската чума по свинете?

Виж резултати

Да се умъртвят всички домашни и диви свине 15.6%

Армията и МВР да блокират страната 6.7%

Държавата да плати за всяко прасе 29.9%

Нищо не може да се направи 5.9%

Няма такава зараза 41.9%

Нинова към Борисов: Дипломацията е тънка работа и не е за всеки!

Нинова към Борисов: Дипломацията е тънка работа и не е за всеки!

Премиерът ни вкарвал само в скандали, обяви лидерът на БСП