Мерките срещу африканската чума са безобразно закъснели. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция. Мнението му подкрепи и проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет, според когото анализ на ситуацията е направен още през 2018 година и заплахите от проникване на заболяването са били известни.

Румен Петков изтъкна, че основната вина е на Иван Костов и неговото правителство от 1999 година, тъй като тогава са били премахнати мерките срещу подобни зарази. Затова в момента единственото, което страната може да направи по отношение на африканската чума по свинете, е загробването на животните.

Петков изтъкна още, че по време на първото правителство на Борисов е била премахната Националната ветеринарномедицинска служба.

Трябва да върнем Националната ветеринарномедицинска служба, защото БАБХ не е сработила ефективно, настояха от АБВ. Тя трябва да има статут на държавна, а не национална агенция. От партията апелират да се създадат официални противоепидемични служби в граничните райони на страната. Държавата няма властови ресурси да контролира дали във всяка община има ветеринар, това изискване в момента не се спазва, заяви още Петков.

Продължават протестите срещу умъртвяването на прасетата

Продължават протестите срещу умъртвяването на прасетата

Блокадата на пътя Сливен - Ямбол е вече пети ден

Как на Борисов му хрумна сумата от 300 лв. за обезщетение на собствениците на прасета от тип заден двор, като някои имат по едно прасе, а други имат повече прасета, пита председателят на партията.

Проф. Люцканов предупреди да не се предаваме на конспиративни теории. Според него главната причина за разпространението на чумата е лошата работа на БАБХ в ангажимента си да информира и образова собствениците на свине и фермерите в свинекомплексите.

Загубите от разпространението на африканската чума не могат да бъдат сравнени със загубите от други епидемични заболявания по животните досега, категоричен беше проф. Люцканов.

"По-внимателно държавата трябва да се вслушва в оценките на хора, които добре познават материята и имат професионална експертиза", подчерта той. Заразата е стигнала през Беларус и Чехия до Балканските страни, като е засегнала най-тежко Румъния. Епидемията има фронт около 16 000 км по думите на професора.

Борисов: Компенсираме свиневъдите с 300 лева на двор

Борисов: Компенсираме свиневъдите с 300 лева на двор

Той обеща по време на срещата с кметовете от област Пазарджик

Д-р Койчо Коев, главен асистент в Катедра Инфекциозни болести в Тракийски университет, отбеляза, че има пропуски по отношение загробването на труповете на животните. То трябва да става бързо поради нивото на инфекция. Липсва работеща система за обезвреждане на заразените трупове, критикува експертът.

Зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева обяви, че правителството се готви да приватизира обособена част от имуществото на ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ ЕАД - Почивна база Прибой във Варна. Акционерното дружество е със  100% държавно участие в капитала, като негов едноличен собственик е министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Именно от него идва предложението за приватизация.

АБВ ще настоява да не се разпродава по този начин държавна собственост, след като държавата може да печели от него.

Според Румен Петков министър Каракачанов трябва на място да заяви, че северното ни Черноморие не представлява интерес и държавата не може да управлява терена.

 Танева забрани лова в районите с африканска чума

Танева забрани лова в районите с африканска чума

Въвежда се и режим на лов след изтичане на периода...

Припомняме, че протестите срещу умъртвяването на свинете продължават пети ден с блокада на пътя Сливен-Ямбол. 

Земеделският министър Десислава Танева издаде заповед, с която забранява лова в районите с африканска чума по свинете.

Вчера стана ясно също така, че е потвърден и първи случай на чума по свинете в Югозападна България.

И в Свищов беше обявено бедствено положение заради разпространението на заразата.

Потвърдиха първи случай на чума по свинете в Югозападна България

Потвърдиха първи случай на чума по свинете в Югозападна България

Регистриран е в ловно стопанство "Искър", Самоковско