И "Воля" внася свои предложения за мажоритарен вот. "Воля" разчита най-вече на качествата на личността, обяви на пресконференция лидерът Веселин Марешки.

От политическата партия искат всеки един човек да излиза с името си и ако е харесван, да се избира. Не претендираме да сме най-умните, подчерта обаче Марешки.

Той иска да се оформи сериозна дискусия, за да се намери най-доброто решение по отношение на изборните правила. Партията му предлага въвеждане на мажоритарен вот без листи, като се запазват 31 района. Въвежда се втори тур. Всяка партия ще има право да издигне брой кандидати до 2 пъти броя на мандатите.

Патриотите не подкрепят мажоритарен вот в 2 тура

Патриотите не подкрепят мажоритарен вот в 2 тура

Искат и драстично орязване на субсидиите за партиите

Според него предимствата на проекта на партията е, че ще се избира между доказани личности и така уважаваните хора по места ще влязат в НС. Според аргументите на "Воля" няма да се губи представителството за партиите. Нямало и да има проблем със заместването на депутат, напуснал парламента или заел друга длъжност. Не виждаме препъни камъни в нашия проект, похвали се Веселин Марешки, според когото никой не може да обвини партията му, че предлага неща, които са в партийна полза.

Ще бъде сблъсък на много ярки личности, категоричен е лидерът на ПП Воля. Сега партийната дисциплина убивала яркостта на личността.

Галъп мери спад на подкрепата за мажоритарен вот

Галъп мери спад на подкрепата за мажоритарен вот

Доверието в банките се повишава

Искаме елементарното нещо - видеозаснемане на целия изборен процес, обяви Марешки. За заснемането на изборния процес той посочи, че няма да се заснема в тъмната стаичка. Ще се снима какво се случва с урната, преброяването на бюлетината, попълването на протоколите.

Машинното гласуване е по-лошият вариант, убеден е лидерът на "Воля". Една камера и един интернет, по думите му, нищо не струват. Когато ви откраднат гласа, открадват вашето бъдеще и бъдещето на детето ви, изтъкна Марешки. Това е най-бруталната кражба, допълни той. Ще се стремим да бъдем истински, обеща лидерът на "Воля".

Веселин Марешки коментира и че ще му е интересно да види с какъв мотив би се отхвърлил този проект.

Марешки би подкрепил смесената система на БСП, макар че "Воля" се стремяла към изцяло мажоритарен вот.

А липсата на интерес към проекта на партията, той си обяснява с това, че депутатите били при децата и внуците си. Но пък като питали " Бабо, дядо, какво направи в живота си", днешните незаинтересовани законотворци трябвало да могат да ги погледнат в очите и да се похвалят с нещо в живота си, а не като "измекяря, ограбил народа".

Мажоритарният вот прави от изборите битпазар, притеснени реформатори

Мажоритарният вот прави от изборите битпазар, притеснени реформатори

ДБГ настоява за експертен дебат

Историята се повтаря, предупреди Веселин Марешки. Един ден внучето, излъгано от баба си, ще иде на училище и там ще го питат дали баба му е тази, която е правила " това и това, и това".

В един момент народът се надига, предупреди лидерът на "Воля". За пример даде въстанията, когато народът е клан и никой не е вярвал, че свободата ще дойде. Смятали са ги за луди, изклали са сума ти революционери, ама след две години се е случила свободата, припомни Марешки.