Хората имат право да са недоволни, тъй като не се чувстват сигурни. За да защити своята теза вицепрезидентът Маргарита Попова даде като пример хилядите кражби и посегателства върху имущество и живот.

Евроатлантическите ценности, когато остават абстрактни приказки, отдалечават хората от самата идея. Затова и Попова заяви категорично в студиото на БиТиВи, че политиците трябва да говорят не абстрактно, а конкретно.

Иначе по отношение на пътя, избран от България, вицепрезидентът бе категорична: България е избрала веднъж и невъзвратимо.

Именно в тази посока Маргарита Попова на два пъти изрази несъгласие с тезата, че между нея и президентът Росен Плевнелиев има ярко несъгласие. Според нея макар и две личност, два образа и може би две стилистики, вицепрезидент и президент работят в една посока.

Попова отказа да даде оценка за това дали Плевнелиев е бил президент на всички българи, тъй като смята, че „това ще го чете историята много след края на мандата”. Във всеки сучай тя подчерта, че не можем да се откажем да живеем исторически, без поуки.

Може би от гледна точка именно на дистанцията във времето от момента, в който заеме поста министър на правосъдието, Маргарита Попова си позволи да даде оценка за министър Христо Иванов. Според нея той е бил с много амбиции и е искал да постигне много за кратко време. Трябвало е обаче според нея да си даде ясна сметка още в началото на мандата, че министърът на правосъдието трябва да бъде една добра връзка между всички власти.

Дали амбициите на Христо Иванов са имали професионално покритие Попова коментира с това, че реално Христо Иванов не познава добре нито една от властите.

Важното според вицепрезидента е обаче, настоящият министър Захариева, която също няма опит в съдебната власт, да си е извадила поуката, че това не е технологията за правене на предложения за промяна нито в Конституцията, нито в съдебната система.

Видяхме как не се предлагат промени в конституцията, тук нещата се случиха неудачно. Да видим сега какво ще стане” – с тези думи Маргарита Попова отказа да прогнозира резултата от поредния напън да се прави съдебна реформа.

По отношение на последните скандали във Висшия съдебен съвет, вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че самият съвет трябва да реши дали има доверие сред обществеността. Макар и не директно, но Попова намекна, че в една остаква би имало резон.

 „Пожелавам й да се справи. Не бива да бърза. Тя също не познава системата и да си вземе бележка от предишния министър”, допълни Маргарита Попова.

Време за жена президент винаги може да се каже, че е дошло. Жена или мъж – въпросът е какви качества имаш и каква отговорност можеш да носиш.

На въпроса дали би се кандидатирала за президент, Попова отговори:

Към днешна дата не ме занимават такива планове. Животът е много динамичен, случват се различни неща, поднася на човек какво ли не, аз имам своите планове, имам планове и за 2017 година, не само за тази година. За тази година плановете са да приключи добре мандата”.

Вицепрезидентът заяви, че не е мислила по въпроса чия подкрепа ще търси, ако това се случи.