Имаме проблеми в стабилността на политическата система като последица от разделението в обществото.

Това е един от основните изводи, които направи вицепрезидентът Маргарита Попова по време на отчетната пресконференция за мандата си.

Маргарита Попова бе категорична, че социалните конфликти водят до нестабилност на политическата система, а всички те били породени от разделението в обществото ни. Тя подчерта, че не можем да стигнем далеч като нация, ако не преодолеем проблемите с омразата и с агресията, които по думите й са насаждани в обществото ни.

Вицепрезиденът постави въпроса за това кой подклажда омразата и колко ни струва това разделение в обществото. Тя видя в разделението на обществото причина и за други проблеми, а именно - липсата на справедливост.

Маргарита Попова бе категорична, че задачата на тази институция - президентската - била единението на нацията. С екипа ми пет години работихме с "очи за България", подчерта няколко пъти Попова.

Разделението пречи да се изгради онова гражданско общество, от което обществото ни има вопиующа нужда, коментира още Маргарита Попова. Тя подчерта, че няма как на фона на това разделение в обществото да изнасяш мир, спокойствие.
"Халът на народа ни не е добър и никой не е в състояние да заблуди хората", каза още Попова.

Тя бе категорична, че ни чакат тежки времена, които няма как да преодолеем с омраза, с разделение. Тя попита политическата класа: "Как смятат да я караме - този с другия не може, този с другия не иска, какво да чака народът - социална, правова справедливост, политическа, културна духовна сплотеност?"

Маргарита Попова коментира още, че е необходимо да работим не за разделения. "Ако правим война вътре между нас в държавата не може да изнасяш мир", подчерта вицепрезидентът. По думите й това, което изнасяш навън е това, което правиш вътре в държавата.
"Ако не си оправим къщата и не седнем да се помирим - чакат ни тежки времена", категорична бе тя и посочи: "Има ли война вътре не можеш да изнасяш мир навън."

Маргарита Попова заяви, че нещото, за което съжалява, е, че президентът Плевнелиев е загубил контрола над службите за сигурност. "Президентът и държавният глава не може да бъде поставян в положение и позиция да чака благоволението на една институция", коментира тя.

"Аз на негово място щях да се боря със зъби и с нокти да не се случва това нещо в държавата", каза още вицепрезидентът.

Тя припомни, че на президента му е било отнето правомощието да назначава председателя на ДАНС, отказът способствал и големите скандали през 2013 г., според нея. "Няма какво да се лъжем. Отказът от правомощия от страна на държавния глава е вреден", настоя Попова. Държавният глава има много правовощия, коментира още тя.

Вицепрезидентът припомни, че в конституцията има едно правило - правилото за конституционната симетрия. "В момента конституционната симетрия е разрушена", заяви тя.

Президентът Плевнелиев от своя страна също взе отношение по въпроса със службите. По думите му доброто място на разузнаването е при изпълнителната власт. "Президентът представлява, но той не управлява. Президентът не е председател на Съвета на сигурност", аргументира се Плевнелиев.

Той подчерта, че службите сега действат в пълен институционален синхрон. Според него е добре за българското външно разузнаване да не е самостоятелен център, а да бъде интегриран към правителството.

Въпреки острия тон между двамата президентът Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова се ръкуваха пред медиите в края на отчета си, като и двамата преди това повториха няколко пъти, че излизат от президентството заедно, така както са и влезли преди 5 години.