Българският вицепрезидент Ангел Марин, който вчера пристигна на тридневно посещение във Виетнам, беше приет поотделно от генералния секретар на Виетнамската комунистическа партия Нонг Дък Ман, президента Нгуен Мин Чиет и вицепрезидента Чъонг Ми Хоа, съобщи  БТА.

Всички виетнамски ежедневници отбелязват посещението на българския вицепрезидент на първите си страници.

Марин заяви, че България смята Виетнам за близък приятел и надежден партньор и се надява да задълбочи сътрудничеството със страната, особено в икономиката, търговията, културата и науката и технологиите. Той допълни, че България подкрепя кандидатурата на Виетнам за място в Съвета за сигурност на ООН през 2008-2009 г.

От своя страна президентът Чиет изрази надежда, че България ще съдейства на Виетнам да задълбочи икономическите си връзки с Европейския съюз. Той допълни, че Виетнам е готов да играе ролята на мост между България и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Васил Тодоров, генерален секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), заяви, че Виетнам и България трябва да активизират посещенията на бизнес делегации, за да задълбочат икономическите и търговските си връзки. Той каза това на състоялия се в Ханой Виетнамско-български бизнес форум.

Тодоров заяви, че около 20 български фирми, занимаващи се с нефтохимия, машиностроене, оборудване, банково дело, строителство и производство на храни, са присъствали на форума, за да проучат възможностите за бизнес във Виетнам.

По данни на Виетнамската търговско-промишлена палата двустранната търговия между Виетнам и България през 2006 г. възлиза на около 25 милиона долара.