Въпросът с назначаването на бившия служебен премиер Марин Райков за посланик в Италия е приключен.
Има указ на президента, който е съгласуван и със сега управляващото правителство, с министъра на външните работи. Въпросът е приключен, заяви самият Райков след изслушването му пред Комисията по външна политика в парламента.

Той отказа да отговаря на въпросите, свързани със статута му на министър-председател, като направи уточнението, че го е правил почти три месеца.

Депутати блокирани 8 часа в НС от 40-тия протест
Още...

Запитан защо като служебен премиер е опростил 320 млн. лв. по сделката с БТК Марин Райков заяви, че това няма никаква връзка с дебата, който днес е бил в Комисията и пренасочи въпросите към управляващите днес: „Питайте и тях, и те имат същото становище и позиция, каквато имаше нашият кабинет".

Той отказа коментар и по случая с печатницата в Костинброд: „Нямам никакво намерение да коментирам тази тема. Много ясно е дефинирана степента на отговорност на всеки".

Малко след това Райков се върна към дебатите относно назначаването му за посланик. Той поясни, че те са били изключително интересни, направени са и някои интересни предложения. Бяха анализирани не само политическите отношения с Италия, които естествено са меко казано безоблачни, но и перспективите за нашето икономическо сътрудничество, подчерта още Райков.

За актуалната обстановка в страната той беше категоричен: „Оценявам го със същата загриженост и със същата тревога, с която го оценяват 8 милиона българи, които чакат и които продължават да чакат." Изходът според него е това, което нацията иска и очаква.

Райков отклони с въпрос въпроса трябва ли или не държавният глава да свика спешно КСНС: „Защо трябва аз да давам оценка какво трябва да направи президента?"
Той обясни, че в момента говори като посланик и не му „принадлежи" да дава оценка. „Повече от ясно е, че политическите сили са тези, на които принадлежи да се обединят около една визия за това как да бъде сложен край на тази агония".

На Райков не му бяха спестени и въпросите за присъствието на протестите на хора от неговия кабинет. Един от най-активните протестиращи е говорителят му Ивет Добромирова.

„В последния ден на своята работа като министър-председател казах много ясно какво отношение имам към работата, труда на г-жа Добромирова. Тя е човек, който се ползва с моето изключително добро отношение", обясни още Райков.

Икономическият министър от неговия кабинет Асен Василев също е едно от основните лица на протестите. Обяснението на Райков за това: "Всеки от нас има право на гражданска доблест и на гражданска позиция. Аз не мога да коментирам избора, който прави всеки един от нас, но уважавам избора, който той е направил".
С усмивка експремиерът отговори на питанията дали той би излязъл на улицата: „На такъв въпрос не може да очаквате аз да отговоря. Аз съм гражданин, но съм и дипломат, а дипломатите са деполитизирани."

В кулоарите на парламента Райков се засече и с бившия шеф на парламента Цецка Цачева, която го „измъкна" от неспиращите въпроси на медиите.
Цачева дойде, за да му пожелае успех, а Райков я придърпа настрани под претекст: „Искам да те видя за една секунда", след което двамата се дръпнаха да си приказват, избягвайки от журналистическия интерес.