Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха Европол по покана на изпълнителния директор на агенцията Катрин де Бол.

Де Бол даде висока оценка на сътрудничеството с българските правоприлагащи органи и активното им участие в обмена на информация по канала на Европол. На срещата бяха подчертани добрите резултати в изпълнението на Политическия цикъл на ЕС за борба с тежката и организирана престъпност. Директорът на Европол оцени високо операции и предоставяната информация от България по линия на противодействието на трафика на наркотици, незаконната миграция, контрабандата на акцизни стоки и киберпрестъпността.

От своя страна министър Маринов подкрепи новата стратегия на Европол 2020+, която се фокусира върху предоставяне на по-качествени услуги на държавите членки, повече оперативна подкрепа и гъвкавост, както и по-добро управление и използване на информацията.

В рамките на посещението министър Маринов и главен комисар Иванов проведоха и среща със заместник-директора по операциите на Европол Вил ван Гемерт и ръководителите на оперативни отдели в агенцията. Целта беше да се запознаят с възможностите за подкрепа, които агенцията може да окаже на България.

Министър Маринов остави послание в Златната книга на Европол, каквато е традицията при визити на висопоставени лица.