Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" I степен на Мария Гигова за изключително големите й заслуги за развитието на спорта.

Държавният глава сподели, че това е едно от най-приятните му задължения. Той определи Гигова като достойна българка, вдъхновила хиляди момичета.

Тя е първата гимнастичка, която печели три безспорни световни отличия. Гигова влиза в рекордите на Гинес и е определена за гимнастичка на 20 век.

По думите на Радев, Гигова е институция в спорта.

Вие заслужавате тази висока награда. Вие ни учите всички нас, поколения българи, на простички уроци, но много силни, че спортът не е просто титли, спортът е школа за патриотизъм, за възпитание и доказателство, че победите се постигат ежедневно с воля, с дух, с всеотдайност, подчерта държавният глава.

На свой ред Мария Гигова благодари за високата чест, която й е оказана. Изживяла съм много щастливи мигове, каза тя. Лошите моменти пък са я научили да живее по-достойно. Една птичка пролет не прави, подчерта Гигова и изтъкна стотиците шампионки в художествената гимнастика. Тя благодари на екипа, с който е работила всеотдайно през годините.

Събитието уважиха спортният министър Красен Кралев и предшественичката му в служебния кабинет Даниела Дашева, златните Илияна Раева, Мария Петрова и Ина Ананиева, а също така и футболната легенда Пламен Марков.