Десният кандидат за кмет на София Мартин Заимов и неговият екип днес представят на брифинг концепцията си за екологията, зелената система на София, благоустройството и жизнената среда в столичния град.

Пресконференцията ще се проведе в „Синия лъв" от 11.30 ч.

Кандидатът на десницата ще се спре в детайли на идеите си подобряване на жизнената среда в София, залегнали в програмата му за управление на града, която е достъпна на неговия интернет-сайт http://www.obichamsofia.com/.

Мартин Заимов и кандидатите на десницата за общински съветници ще представят конкретни решения на проблемите на София, свързани с въздуха, водата, почвата и замърсителите на околната среда.

Припомняме, Мартин Заимов беше единственият кандидат-кмет, който уважи дискусията по екологичните проблеми на столичния град, организирана от „Червената къща" на 16 октомври.

Двамата претенденти за кметския пост - Бойко Борисов и Бригадир Аспарухов - не се появиха на разговора с Мартин Заимов и Владимир Кисьов, въпреки че предварително бяха приели поканата да участват в дискусията.

Преди дни Мартин Заимов и кандидатът за общински съветник от листата на „Алианс за София" Петър Москов залесиха терен в Южния парк в знак на протест срещу решението на общината да включи тази територия в Градоустройствения план.

С тази „зелена акция" кандидатите на десницата символично протестираха срещу намеренията на общинската администрация на досегашния кмет Бойко Борисов да разреши на този терен да бъдат построени офис сгради, което е в ущърб на парка и на интересите на столичани.

„Паркът е на всички. Няма да разреша никога да се строи на това място", заяви Мартин Заимов. Той обясни своето разбиране, че идеята за съвременния град включва зелени площи и кметът е длъжен да се грижи за спокойния живот на гражданите и лично да застава зад идеите, които е заявил, че защитава.

Концепцията на Мартин Заимов предполага, че застрояването трябва да се насочи към определени райони, които имат капацитет като инфраструктура и не жертват зелени площи, а парковете трябва да се превърнат в модерни центрове за отдих и спорт.

В акцията се включиха няколко случайни минувачи и младежи от квартала, които споделиха, че тази част на Южния парк им е любима и напълно застават зад идеята да бъде опазена от застрояване.