Не смятам, че маските на открито са панацеята за изход от тази криза.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Русе, цитирана от БГНЕС.

Предлагам да бъде съставен национален план както по санитарно-здравните въпроси, така и евентуално нови по-сериозни мерки в две направления - за защита на българската икономика и мерки за най-уязвимите хора, заяви Йотова. 

По думите ѝ за COVID-19 не бива да има шега. Виждате колко много са случаите в България. Точно преди 1 месец написах едно кратко съобщение във "фейсбук", в което казах, че е крайно време държавата да направи своята програма. Не я направихме през пролетта, сега е време да се направи, защото подозирам как след няколко дни ще настъпи сериозен хаос, предупреди Йотова. 

Тя подчерта, че вече са започнали да затварят театри, висши учебни заведения и всичко преминава на онлайн система на обучение. Отново сякаш всичко е на парче, отбеляза Йотова.

Костадин Ангелов: От четвъртък, 22 октомври - и на улицата с маска

Костадин Ангелов: От четвъртък, 22 октомври - и на улицата с маска

Заповедта на здравния министър щяла да излезе утре

Вицепрезидентът изтъкна още, че независимо от сериозните призиви на специалистите да се направи единна система, това все още не става.

Само с консултации няма как да се случи новата програма. И аз призовавам всички в страната, които трябва да вземат решение от Народното събрание през Министерски съвет, да си свършат работата този път, защото можем да бъдем изправени пред една много тревожна ситуация, подчерта Йотова. 

По думите ѝ ако едно след едно започнат да се затварят институции, училища, университети, ще изпаднем в ситуацията от пролетта, когато имаше много тежки последствия върху икономиката на страната.

Дали ще носим маски на открито или не според Йотова не е чак толкова важно, защото по думите ѝ сезира много голям хаос.

От една страна ще трябва да носим маски на открито, но от друга страна се иска да се съкрати времето за карантината от 14 на 10 дни, което е абсолютно непонятно за мен, защото не са един или два случаите, не само в България, но и в целия свят, подчерта вицепрезидентът.

Йотова е на мнение, че не е понятно да работят доста нощни заведения, а едновременно с това да ходим с маски по улиците.

Не сме особено дисциплинирани в момента, отчете Йотова. По думите ѝ правителството нямало и национална рамка как ще учат децата.

Тя е категорична, че държавата не подпомага бизнеса така, че той да работи. Раздават се доста средства от държавата, от които няма следствие икономически растеж. Не заработва икономиката, просто се раздават едни пари, завърши Йотова.