България е пример за етническа и религиозна толерантност. Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова при откриването на 11-тото заседание на Международния управителен комитет на "Десетилетието на ромското включване".

Министър Масларова изтъкна, че 80% от програмите на социалното министерство за заетост и 60% от програмите за квалификация и преквалификация през 2006 г. са за хората от ромски произход, предаде правителствената информационна служба.

Министърът подчерта, че в областта на политиката към различните етноси в страната, имаме какво да споделим. Според нея с поетото от правителството на България председателство тази година на Декадата действително се полагат сериозни усилия в областта на антидискриминацията и интеграцията на ромите.

Опитът на нашата страна ясно показва, че проблемите на малцинствата излизат извън границите на етноса и на държавата, каза при откриването вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

Много важно е да се направи правилният баланс между 27-те членки на общността и всички държави да имат много ясна визия за правата и достъпа до блага, които предлага съюза. Това заяви от своя страна генералният директор на Главна дирекция „Заетост, социална политика и равнопоставеност" на Европейската комисия Николаус ван дер Пас.

Според него ромският въпрос е с най-голяма важност, тъй като в Общността има около 10 милиона роми, което е много повече от населението на някои от страните-членки.

Ван дер Пас каза още, че Европейската комисия дава пълна подкрепа на всички мероприятия на Декадата, включително и чрез Европейския социален фонд, от който са отпуснати 2.7 млрд. евро за различни инициативи.

По време на форума заместник-министърът на труда и социалната политика Баки Хюсеинов, който е и национален координатор на българското председателство през 2006 г., представи направеното в страната досега.

Очаква се в рамките на форума всички представители на всички държави, участващи в Декадата, да отчетат дейността си до момента и да споделят добри практики в областта на интеграцията на ромите.