Работи се за създаването на облекчен режим за осиновяване от страна на чуждестранни граждани.

Това посочи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, цитирана от БНР.
Масларова участва в кръгла маса на тема "Чуй детето".

По време на дискусията стана ясно, че чужденци са осиновили най-много деца с увреждания, тъй като те имат достатъчно средства, за да им предложат адекватно лечение и да поемат скъпоструващи операции.

Социалният министър подчерта, че новият Семеен кодекс, в който са регламентирани въпросите около осиновяванията, ще влезе в сила в максимално кратък срок.

По думите й темата за отговорното родителство, трябва да стане първостепенна грижа на нашето общество.

"Трябва да заговорим за детето и да го издигнем в култ, защото то не е само привилегия, детето е и отговорност. Аз смятам, че е крайно време да започнем да отнемаме родителски права", категорична е Емилия Масларова.

Тя отчете, че има много деца, които постъпват в здравни заведения, след ката са пребити от собствените си родители, но въпреки това много трудно законотворците и съдебната система стигат до отнемане на родителски права.

В страната за последните 4 години се предлагат над 200 различни форми на алтернативни социални услуги.

Социалният министър посочи, че за последната година издръжката в домовете за деца, лишени от родителска грижа, се е увеличила и те са преминали към системата на делегираните бюджети.

"Ние започваме да извеждаме децата от дома в Могилино. Ще изградим защитени жилища, в които да бъдат настанени тези от тях, които са над 18-годишна възраст, други ще отидат в домове, които са на територията на големите градове", посочи социалният министър.