Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова се срещна късно вчера следобед с посланика на Великобритания у нас Джерами Хил.

Министър Масларова информира негово превъзходителство посланика за срещите си по време на визитата в Обединеното кралство миналата седмица. Тя сподели впечатлението си, че хората в голяма степен са били информирани за условията на пазара на труда у нас и за нагласата на българите за работа в чужбина.

На България не трябва да се гледа като на страна източник на престъпления и незаконни прояви, каза Емилия Масларова и подчерта, че от 80 000 българи, живеещи във Великобритания само 9 са нарушили закона по някакъв начин. Колкото до решението на Обединеното кралство да ограничи достъпа до пазара на труда за българи, министър Масларова каза: оскърбени сме, но не сме сърдити.

По-добре е да си сътрудничим, да манипулираме пазара на труда, тепърва ни предстои да работим заедно, подчерта тя.

Министър Масларова информира посланик Джерами Хил, че е поканила Джон Хатън, секретар на Департамента по заетост и пенсиите на Обединеното кралство, да посети България, както и че до края на седмицата от българска страна ще бъде изпратена официална покана до Хатън за създаването на междуведомствената комисия по проблемите на пазара на труда, обсъдена по време на срещата им в Лондон.


Посланик Джерами Хил благодари за поканата за среща и за споделеното от министър Масларова, съобщават от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

Той приветства идеята да се укрепят контактите чрез сътрудничество между България и Великобритания, между българския и английския бизнес. Посланик Хил предложи да се проведе информационна кампания у нас за условията и за законовите разпоредби за получаване на работа във Великобритания.