Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова даде положителна оценка за постигнатото на срещите, проведени във Великобритания и Ирландия, където тя лобира за по-скорошна отмяна на ограниченията пред българи да работят в Лондон и Дъблин.

Според Масларова преди Нова година общественото мнение във Великобритания няма да е подготвено, за да се преразгледа решението за ограничаване на достъпа на българи до трудовия им пазар.
Все още не взето решение за това дали ще бъдат увеличени таксите за разрешителни на български граждани за работа в Лондон, каза социалният министър, цитирана от Дарик радио.

На среща с представителите на Комитета на Европейския съюз на камарата на лордовете е станало ясно, че България има тяхната подкрепа и ще направят всичко възможно, за да бъде продължен дебатът за ограничаване достъпа на българи до трудовия пазар във Великобритания, коментира още Масларова.

По повод намеренията за въвеждане на тестове за проверка на знанията, Масларова е заявила пред своите колеги, че това би приравнило българските граждани, членове на ЕС, към граждани на трети страни, което в никакъв случай не отговаря на европейските договорености.
Това, по думите й, е било прието от колегите й като "нормален довод и съвсем аргументиран отговор".

В Ирландия на среща с министъра на заетостта, министър Масларова е получила уверение, че няма да се прилагат мерки срещу българите, които са работят там в момента.

Тя отказа да коментира новините в медиите за прилагане на частично двугодишния преходен период за Франция с аргумента, че първо би желала да се срещне със своите френски колеги.