Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова разпореди незабавна проверка на цялата дейност на компанията „Ню Имидж", информират от пресцентъра на министерството.

Това стана след среща ная Масларова с представители на Инициативния комитет за защита правата на децата и изпълнителите в кино и телевизионната индустрия.

Според отвореното писмо , изпратено до министъра от инициативния комитет, компанията експлоатира малолетни и непълнолетни деца и ги наема за снимки нощно време на граждански договори, както и прилага дискриминационно отношение към заплащането на деца, изпълняващи едни и същи задачи с едно и също работно време.

Министър Масларова се ангажира Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда", заедно с Държавната агенция за закрила на детето, Отделите за закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане, СДРВ, както и други отговорни институции, да направят цялостна проверка в компанията от момента на стъпването й на българския пазар.

Проверката ще засегне и родителите на деца, наети за снимки. Ако бъде установено, че те не са спазили законодателството, също ще бъдат санкционирани.

Това, че родителите знаят, че децата не трябва да полагат нощен труд, не ги освобождава от отговорност, посочи министър Масларова и добави, че министерството ще инициира промяна в Закона за закрила на детето по отношение на дейността и правомощията на Агенцията за закрила на детето, тъй като в момента агенцията не може да се намесва в случаите, касаещи търговските дружества, каквото е „Ню Имидж".