Целта на настоящата среща е да помогнем на нашите деца, които са загубили един или двама родители. Повод за кампанията е гневното писмо до Дядо Коледа, написано от Злати Хаджипанайотова, след смъртта на нейния съпруг. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на специална брифинг среща по повод закрилата на децата сираци, останали без един или двама родители.

Манолова добави, че има много такива случаи, а на много деца е отказана и наследствена пенсия. "Това трябва да се промени", констатира тя.

Тя заяви и предложенията за промени в нормативните уредби. Манолова обясни, че изходна точка е, че държавата дължи на децата грижа, общи правила и критерии за получаването на различни социални помощи за подрастващите, които са останали сираци. Предложенията на омбудсмана са:

  1. Промяна в кодекса за соц. отговорност;
  2. Промени в персоналните пенсии, отпадане на подоходен критерии;
  3. Персоналните пенсии трябва да бъдат превърнати в социални и индивидуални помощи;
  4. Да се облекчат процедурите по тези помощи.

Манолова изтъкна, че трябва да бъдат направени промени в правилата за получаване на стипендии за децата сираци. Тя добави, че предлага и промяна в договора за Закрила на детето.

Изнесената статистика по темата сочи, че за 7000 деца в такава ситуация не са поискани детски надбавки. 16 195 са получили наследствена пенсия, а 2455 - персонална, информира общественият защитник.

А по официални данни на МРРБ наследствена пенсия от починал родител получават 24 080 души. А тези деца, които все пак са получили детски надбавки са 14 616.

"Държавата не е с нас, а тя е против нас", заяви Златина Хаджипанайотова.

Като други участници в работната среща присъстваха Министерство на труда и социалната политика, Комисия за защита от дискриминацията, Националния осигурителен институт, Министерство на образованието и науката, Държавна агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, Национален статистически институт, УНИЦЕФ, Институт за отворено общество, Национална мрежа за децата и Асоциация родители.