Според Рушен Риза, един от съпредседателите на ДПС, основни проблеми пред партията е изучаването на майчиния език, което трябва да стане задължително избираем предмет, и недостатъчното участие на малцинствата в системите на МВР и МО.

Това според Риза означава разделение и дискриминация. Той констатира със съжаление и че все още малцинствата у нас трудно намират реализация в държавните администрации, т.е. все още има деление на базата на етнически и религиозен принцип.

Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза участваха в честването на годишнината от създаването на областната структура на ДПС в Кърджали. 
От Кърджали днес новото ръководство на Движението за права и свободи отговори на вчерашната пресконференция на бившия си председател Лютви Местан.

И Кърджали, и ДПС са непревземаеми крепости. Те не могат да бъдат превзети нито отвън, нито отвътре, заяви от своя страна съпредседателят на ДПС Четин Казак.

Казак се противопостави на „всякакви опити да се подмени или присвои профила и същността на ДПС”.

Според него обречени на неуспех са всички опити ДПС да бъде представено в изопачена светлина.

Мустафа Карадайъ коментира изявления от вчерашната пресконференция на Лютви Местан с намек отново за очакването Местан да напусне парламента.

„Разбрах, че предишният председател прозрял, че не му е мястото в ДПС. Логичен е въпросът – кога го е прозрял? След изключването му или когато беше председател?”, попита Карадайъ. Според него е абсурден опитът на Лютви Местан да обсеби евроатлантическата ориентация на партията.

Областният лидер на ДПС в Кърджали и кмет на областния град Хасан Азис увери, че общинските и областните структури на ДПС в Кърджали са единни и сплотени, въпреки събитията от последния месец.