Изборите не водят до политическо представителство. Това е един от изводите на социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 8 - 13 октомври 2024 г. сред 978 пълнолетни граждани по метода интервю лице в лице.

Според агенцията избирателната активност ще е най-ниската от началото на прехода у нас. Очаква се тя да е около 30%. В същото време се отчита, че няма партия, която да концентрира върху себе си надеждите и очакванията не само на мнозинството, но дори и на значителна част от избирателите.

Медиана отбелязва, че няма да е проблем съставянето на трипартийно мнозинство след изборите. Въпросът обаче е колко дълго може да продължи подобно управление.

анкета

Защо не гласувате?

Виж резултати

Не виждам нормална политическа партия 24.6%

Няма лидери 4.4%

Не гласувам за стари муцуни 6.8%

Всички са маскари 10.9%

По-важни са ми гъбите и бурканите 1.4%

За цирк се купуват билети, не се гласува 10.9%

Кой каза, че няма да гласувам 40.9%

Възможността за съставяне на правителство може да реши проблема на партиите с така наречената "политическа криза". То обаче няма да реши проблема на обществото с политическото му представителство, сочат данните от проучването. Близо 55% от гражданите не вярват, че те реално избират.

Снимка 686547

Източник: Медиана

Моментните електорални нагласи показват, че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 24,5%. На второ място се нареждат Възраждане с 13,7 процента, а челната тройка се допълва от ПП-ДБ с 12,1 пункта. БСП - обединена левица печели 8,8%, зад тях се нарежда Алианса за права и свободи с 8,7 пункта. ИТН печели 7%, а ДПС - Ново начало - 5 процента.

Под чертата остават Синя България с 3 процента и МЕЧ с 2,4%. 3,3 процента от анкетираните биха гласували за друга политическа формация. 11,4% пък не подкрепят никого.

Около 82% от анкетираните вече са решили за кого да гласуват. Останалите 18% все още не са направили своя избор. Близо 53 процента от респондентите са на мнение, че това как се управлява страната не зависи реално от избора на хората. 28% споделят противоположното мнение. 19% нямат мнение по въпроса.

Според 49% от анкетираните има голяма опасност от нова световна война в близките години. 25 процента смятат, че това е малко вероятно. Други 15% смятат, че няма такава опасност.

Тренд: 7+2 партии в следващото НС, битка с неясен край за второто място

Тренд: 7+2 партии в следващото НС, битка с неясен край за второто място

2 милиона души смятат да отидат до урните