7 формации влизат със сигурност в следващото Народно събрание, а две имат шанс да преминат бариерата. Това сочи проучване на "Тренд", проведено между 17 и 24 септември сред 1003 пълнолетни българи.

През септември социологическата агенция не отчита съществена динамика в оценката за работата на основните институции в страната.

Парламентът продължава да се ползва с ниска подкрепа - едва 12% от анкетираните изразяват положителна оценка за работата му, а 80% дават отрицателна оценка.

Вторият кабинет на Димитър Главчев се ползва с 19% подкрепа, докато 70% изразяват отрицателно мнение. 38% от респондентите дават положителна оценка за работата на президента, а 49% - отрицателна.

С 24.8% подкрепа ГЕРБ-СДС запазват лидерската си позиция.

Алфа Рисърч: Най-малко седем партии влизат в следващия парламент

Алфа Рисърч: Най-малко седем партии влизат в следващия парламент

Близо 53% от българите не очакват да има правителство след изборите

"Тренд" посочва, че битката за второто място остава с неясен край. "Възраждане" отбелязва лек ръст спрямо парламентарните избори през юни и се нарежда на втора позиция с 15.6% от гласуващите. Плътно след тях е "Продължаваме промяната-Демократична България" с 15.1%.

Коалицията около Ахмед Доган "Алианс за права и свободи" събира 8.5% от гласовете, а БСП-Обединена левица (6.9%) и "Има такъв народ" (6.9%) са с изравнени позиции.

Формацията около Делян Пеевски "Движение за права и свободи - Ново начало" се ползва с подкрепата на 5.8% от заявилите, че ще гласуват.

Партията на Радостин Василев МЕЧ (3,5%) и "Величие" (3,4%) остават под парламентарната бариера, но с шансове за парламентарно представителство.

3,9% от респондентите пък посочват, че ще гласуват с опцията "не подкрепям никого", но този процент се разпределя между всички формации.

Очакваната избирателна активност е между 2 милиона и 2,2 милиона души, които биха упражнили правото си на глас.

2/3 от респондентите считат, че след изборите партиите трябва да направят необходимите компромиси, за да се състави редовно правителство, докато 19% са на мнение, че "ако след изборите компромисите са твърде големи, по-добре да има отново избори".

Маркет Линкс: Единно ДПС би било втора политическа сила в 51-ото Народно събрание

Маркет Линкс: Единно ДПС би било втора политическа сила в 51-ото Народно събрание

Първи отново са ГЕРБ, трети - ПП-ДБ - с 14,3%, следвани от "Възраждане" и БСП