В последните месеци се правят опити за дестабилизация на България по оста Русия и Турция. Тази позиция изрази в ефира на Нова тв Осман Октай по повод промените в ДПС. Кулминацията на напрежението между Русия и Турция стигнала до раздора в ДПС, по мнението му.

Еднакви опорни точки в речта на руския президент пред медиите Владимир Путин и речта на Ахмед Доган пред елита на ДПС вижда Октай - ЕС се разпада, НАТО е неадекватен, Турция е агресор и има загриженост за страната ни.

Местан колабирал в Сараите при речта на Доган

Местан колабирал в Сараите при речта на Доган

Всички усещали, че се върви към отстраняването му

Начинът, по който грубо е опраскан Лютви Местан, ми напомня на процеса срещу Трайчо Костов, коментира Осман Октай. (бел.ред. Трайчо Костов Джунев е виден български политик от БКП. Един от водещите дейци в партията, участник в нелегалната борба и партизанското движение. Член на политбюро, секретар на ЦК на БКП. Активен участник в репресиите през 1944-1949 г., един от създателите на т. нар. Народен съд, Костов е осъден на смърт при чистка в БКП след показен политически процес през 1949 г.).

Не смятам, че Местан е предател, убеден е Осман Октай. По мнението му, тихо и кротко Доган можел да изключи Лютви Местан след Нова година, вместо да разваля празниците на хората. Едва ли Турция ще има териториални претенции към страната ни, смята още Октай.

Доган по необходимост трябва да оглави ДПС, според психолог

Доган по необходимост трябва да оглави ДПС, според психолог

В конфликт между Турция и Русия България може да се превърне в пушечно месо

Турските лидери ще търсят приятелство със съседните държави в тази сложна обстановка в Близкия изток, каза още Осман Октай. Той очаква изключеният Лютви Местан след Нова година да проговори. Няма заплаха за живота на Местан, според Октай.