"Бурса е България, Гебзе е България, Анкара е България, Истанбул е България". Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан пред журналисти в Съдебната палата.

След кратко заседание и при силен медиен интерес съдът обяви, че ще се произнесе в срок от 2 седмици относно регистрацията на партия ДОСТ.

Местан отново бе върнат към скандални реплики на турските си гости по време на учредителната конференция на ДОСТ, по-специално на заместник-председателя на Партията на националистическото действие Семих Ялчън.

Лидерът на ДОСТ коментира, че с абсолютна вътрешна убеденост продължава да твърди, че България е там, където се говори български език. Той за пореден път изрази тезата си, че България е там, където има поне един български гражданин, съхранил в сърцето си любовта към Родината.

От тази гледна точка Бурса е България, Гебзе е България, Анкара е България, Истанбул е България. Защото това са градове, в които живеят десетки, десетки хиляди български граждани, които говорят български, съхранили са в сърцето си любовта към България”, разясни Местан. По думите му, става въпрос за културни връзки и за вътрешно усещане.

Според Лютви Местан едва ли някой ще се скандализира от тезата му, че Бурса е България, защото в нея живеят може би над 100 000 български граждани, които обичат България и говорят български.

Оцеляването на ЕС било лоша новина за корупционните и олигархичните сили у нас

Оцеляването на ЕС било лоша новина за корупционните и олигархичните сили у нас

Убеден е лидерът на ДОСТ Лютви Местан

Лидерът на ДОСТ сподели, че е влязъл на заседанието в Софийския градски съд (СГС) спокоен и уверен, че е представил изрядни документи. „Подаденото заявление е само формален израз на една много силна, реална, конструктивна воля на вече десетки хиляди български граждани”, коментира Местан. В ДОСТ били убедени, че новата им партия е един силен ресурс за по-нататъшното развитие  на България като евроатлантическа държава.

Според Местан е важно обстоятелството, че Прокуратурата, която преглежда всички документи по отношение на конституционосъобразност и законосъобразност, също представи категорично становище, че с представените документи ДОСТ е покрила всички изисквания на Закона за политическите партии и има предложение до съда партията да бъде регистрирана.

По думите му това поставя точка на внушения, които идват от определени политически среди - основно крайно националистическите, че има нередности в документите.

Местан поясни, че разпорежданията на съда, на които отговорили „доблестно” в срок, не можело да се определят като пропуски и нередности.

Лютви Местан отново се позова на Тълковния речник, обяснявайки какво се разбира под „установяване на чувство за национално достойнство”, една от целите на партията му и повод за забележките на съда.

"Считаме, че няма пречки ДОСТ да се регистрира", изтъкна той и не пожела да коментира другата хипотезата - ако Темида откаже да впише ДОСТ в регистъра на политическите партии.