Оцеляването на Европейския съюз (ЕС) е лоша новина именно за корупционните и олигархичните сили в българското общество. Това заяви пред журналисти лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

Той призова медиите да наблюдават много внимателно реакциите на политическите сили, включително и тези, които зле прикриват вътрешното си доволство, че биха тръгнали процеси на разединение на ЕС. Според него е много важен въпросът кой би спечелил от една разединена Европа - кои геополитически сили и кои вътрешни сили.

Местан изтъкна, че ЕС означава общи правила, които обаче по никакъв начин не зануляват суверенитета на националните държави. Общите европейски директиви били полезни и за реформирането на националните държави.

Лютви Местан смята, че има нужда от сериозна реформа на вътрешнополитическата система, за да има повече еднозначни, категорични политически сили, които ще бъдат европейски и атлантически не само на думи, но и като конкретно, реално политическо поведение.

Брекзит не е краят на ЕС, нито е началото на края на ЕС, смята Местан.

Местан обясни в съда защо Бурса, Анкара и Истанбул са България

Местан обясни в съда защо Бурса, Анкара и Истанбул са България

Било въпрос за "културни връзки и за вътрешно усещане"

По отношение на целите на партията си, той заяви, че когато става въпрос за дълбоките реформи в съдебната система, имат предвид „безспорния факт, че последните две години минаха под силния знак на необходимостта на реформиране на съдебната система чрез изменения в Конституцията”. Тази реформаторска воля се сблъсква с ограниченията, които са наложени на обикновеното Народно събрание.

„Ние имаме легитимната политическа цел, ако е необходимо, да се свика Велико народно събрание, което или да извърши тези реформи, за които настояват реформаторските сили в българското общество, или да делегира част от своите правомощия към обикновено Народно събрание”, обяви лидерът на ДОСТ.

И днес Местан похвали президента Росен Плевнелиев, подчертавайки, че мандатът му бил достоен. Според Местан следващият български президент трябва да отговаря на един основен критерий. „По отношение на евроатлантизма - да бъде още по-категоричен продължител на политиката на Плевнелиев”, отсече лидерът на ДОСТ.