Първият министър на Шотландия Никола Стърджън стартира нова инициатива за независимост, призовавайки поддръжниците да се присъединят към най-голямото в страната упражнение по политическо слушане за изследване на обществените нагласи за нов референдум.

Две години, след като шотландците гласуваха с 10 процентни пункта да отхвърлят независимостта, Стърджън заяви на своята Шотландска национална партия, че гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз радикално е променило дебата.

„Това лято ние станахме свидетели на сеизмични промени, които ще имат дълбоко влияние върху нашите амбиции за тази страна”, заяви тя на среща на партията в Стърлинг.

Великобритания, която съществуваше преди 23 юни, е променена из основи”, подчерта Никола Стърджън, цитирана от „Ройтерс”.

Тя допълни, че за да се гарантира, че гласът на всеки в Шотландия е чут в тези времена на промени, тя е готова днес да стартира най-голямото политическо слушане. Дебатът трябва да включва преглед на независимостта.

Припомняме, че на референдума за Брекзит на 23 юни Шотландия гласува с 62 % към 38 % за оставане в Европейския съюз. Шотландската национална партия заяви, че членството в ЕС е било ключов фактор гласоподавателите в Шотландия да решат да останат част от Великобритания.