Няма нищо, което да предотврати втори референдум за Брекзит. Това обяви бившият британски премиер Тони Блеър, цитиран от Агенция "Франс прес". Той предупреди, че "разводът" ще бъде много, много труден, тъй като изглеждало, че европейските лидери са непримирими.

Блеър призова колегите си, привържениците за оставането, да се мобилизират и да се организират срещу поддръжниците на Брекзит, посочвайки, че "ние сме бунтовниците сега".

"Няма никаква причина, заради която трябва да затваряме всяка опция", заяви Блеър пред радио Би Би Си. "Ние имаме право да извършим технически преглед и да, ако е необходимо, да променим мисленето си", коментира той.

Ако стане ясно, че това е сделка, която не си заслужава или сделка, от която може да има толкова сериозни последствия, че хората да решат, че не искат това да се случи. Трябва да има някакъв начин - дали чрез парламента или чрез избори, да има възможност за друг референдум, смята Тони Блеър.

Той определи Брекзит като катастрофа и разкри, че е провел разговори с френския президент Франсоа Оланд, за да подчертае предизвикателствата, с които Великобритания се сблъсква с предстоящите преговори за определяне на срокове за напускането на общността.