Камарата на лордовете, горната камара на британския парламент, може да "спъне" или да забави процеса по напускането на Европейския съюз. Това обяви лорд от управляващата Консервативна партия, цитиран от „Индипендънт”.

Баронеса Уийткрофт е изтъкнала, че се надява, че забавянето на прилагането на член 50 може да доведе до втори референдум за Европейския съюз и потенциално британската общественост да промени мнението си по въпроса.

„Ако се стигне до законопроект, смятам, че лордовете всъщност могат да забавят нещата. Мисля, че има мнозинство в Камарата на лордовете за оставането (на Великобритания в ЕС)”, заявила тя пред в. „Таймс”.

Британският съд трябва да реши през есента дали правителството може да задейства член 50 (от Лисабонския договор, уреждащ напускането на ЕС) без съгласието на парламента.

Баронесата е посочила, че ще подкрепи лордовете, забавящи процедурата, ако действително бъде дадено право на парламента да се произнесе по въпроса.

„Надявам се, че докато ние забавяме нещата, че ще има достатъчно динамика в рамките на ЕС, която да оправдае поставянето на въпроса пред избирателите, независимо дали чрез парламентарни избори или втори референдум”, допълва баронеса Уийткрофт.

Все още е неясно кога точно процесът по излизането на Великобритания от ЕС ще започне.

Редица други членове на Камарата на лордовете са привърженици да се сложи „прът в колелото” на член 50.