Бившият италиански премиер Джулиано Амато твърди, че Великобритания трябва да загуби, когато става дума за финанси – така те са принудени да останат в рамките на единния пазар.

На пресконференция в Рим Амато заяви, цитиран от Express, че той вкарал клаузата за излизане специално, за да предотврати британците да се оплакват, че няма ясно очертан, официален начин за тях да излязат от съюза.

„Аз написах чл. 50, така че го познавам добре”, допълни Джулиано Амато.

Намерението му било той да бъде класическа предпазна преграда, но никога да не се използва. „Това е като да имаш пожарогасител, но никога да не трябва да го използваш. Вместо това пожарът се случи. Когато става въпрос за икономика, те трябва да загубят”, коментира авторът на чл. 50 от Лисабонския договор.

Италианецът вярва, че е трудно за британците да търгуват извън режима, определен от блока, те могат да обмислят изоставането на най-голямата търговска зона в света.

Припомняме, че на референдума на 23 юни Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз. За да се случи това, Лондон трябва да задейства член 50 от Лисабонския договор, с който стартира двегодишен процес за официално излизане от 28-членния блок.

Амато е бил премиер на Италия в периода 1992 – 1993 г. и след това отново в периода 2000-2001 година. Той участва в изготвянето на Лисабонския договор, който да замени първоначалния проект на Европейска конституция.

Амато заяви, че така нареченото гласуване за Брекзит е „бедствие” и призова европейските лидери да не следват примера на Дейвид Камерън, който свика референдума.

„Ако друг лидер е безумен като Камерън да предложи референдум за членството в ЕС, например Холандия или Австрия, има риск, те могат да гласуват за излизане”, подчерта експремиерът на Италия. Той е категоричен, че ЕС трябва да бъде особено твърд в разговорите за Брезкит.

„Не давайте за Великобритания възможност да мисли, че Брекзит е по-добър начин за правене на това, което те винаги са правили -  вземайки това, което им е удобно в ЕС и отказване от това, което не им харесва. Брекзит е общо отказване. Те знаят това много добре”, допълва Джулиано Амато.