Ако у нас имаше референдум, България щеше да остане в Европейския съюз (ЕС), въпреки че подкрепата за блока след Брекзит е малко по-ниска в сравнение с преди. Това показват данни от проучване на общественото мнение на „Галъп интернешънъл“. Проучването е проведено в периода 1 - 7 юли, дни след британското решение за напускане на Европейския съюз. То е обхванало 796 души от цялата страна, съобщават от социологическата агенция.

61 % твърдят, че биха гласували за оставане, ако утре има референдум у нас дали България трябва да остане част от ЕС. За излизане биха гласували 20 %. 19 % са колебаещите се.

От „Галъп интернешънъл” коментират, че ако данните се изчислят сред потенциалните участници в референдум, подкрепата за оставане в Общността била 75 %, а за излизане – около 25 %.

Сходен въпрос е бил зададен и в края на 2015 г. в рамките на изследване сред 14 европейски държави. Положителните мнения тогава са били 82 %, а отрицателните – 18 %. Тогава данните наредили българите сред „най-еврофилските” народи в ЕС.

На базата на данните социолозите заключват, че българите продължават да вярват в Европейския съюз, макар и в последните дни и месеци да са леко разколебани. Те смятат, че Брекзит може би дори е накарал българите да оценят евросъюза.

От „Галъп интернешънъл” са подложили на тест твърдението „Европейският съюз скоро ще се разпадне”. Отрицателен отговор са дали 46 % от запитаните. 27 % са отговорилите положително, а останалите се затруднили да дадат отговор.

Данните очертавали по-положителна картина в сравнение с тази от декември миналата година, когато това твърдение също било тествано. Тогава с „да” и с „не” отговорили по около една трета. Социолозите смятат, че уплахата от Брекзит е накарала респондентите да „се хванат” за по-сигурните и безопасни опции. Те са на мнение също, че посланията за единство, отправени от ръководителите на ЕС след референдума във Великобритания, по-скоро биха сработили.

Питането за разпад на ЕС през декември звучало по-абстрактно, но сега този проблем имал реални измерения. Той предизвиквал по-ясна и отчетлива структура на мненията, макар и емоционално оцветена, коментират от „Галъп”.

В навечерието на референдума за Брекзит, само 11 % са били на мнение, че резултатът ще се отрази на живота им. На обратното мнение са били 67 %. След референдума обаче 51 % са посочили, че излизането на Обединеното кралство от ЕС ще се отрази на живота им. На обратното мнение са 30 %.

Социолозите коментират, че резултатът от британския референдум е предизвикал масов интерес, изненада и замисляне и това е променило нагласите чувствително.  

Сравненията в отговорите между края на 2015 г. и средата на 2016 г. показвали известно разколебаване в подкрепата. Въпреки това българите остават решителни поддръжници на ЕС.

Изследване на „Галъп интернешънъл” преди седмици показало, че цялостното доверие в ЕС у нас в исторически най-ниската си точка от влизането ни в ЕС насам, но остава високо.

По-позитивно настроени към Евросъюза са хората с по-високо образование и доходи. По традиция евроскептицизмът бил чувствителен сред привържениците на левицата. Това обаче също не успяло да надделее, коментират от „Галъп”.