Великобритания ще продължи да играе водеща роля в Европа. Това обеща в Брюксел новият външен министър и основен привърженик на Брекзит Борис Джонсън, цитиран от Агенция „Франс прес”.

В Брюксел той се среща за пръв път в качеството си на министър с колегите си от Европейския съюз.

Джонсън допълни, че трябва да приведат в действие волята на хората да напуснат Европейския съюз. „Ние обаче няма по никакъв начин да изоставим водещата си роля в европейското участие”, подчерта Борис Джонсън пред журналисти.

Той допълни, че късно в неделя е имал много добър разговор по темата с върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, въпреки че вечерята му с нея била отменена, след като се наложило самолетът му да направи аварийно кацане.

Борис Джонсън бил нетърпелив за срещата с колегите си.

Могерини, която пристигна точно след Джонсън, заяви, че двамата са имали добър разговор по основните въпроси от дневния ред.

Относно Брекзит, Могерини каза, че Великобритания остава член на ЕС, докато преговорите не бъдат приключени. Тя допълни, че е имала открит и ползотворен телефонен разговор с Джонсън.

Има много неща, по които да се работи с Великобритания. Аз винаги ще говоря с Борис Джонсън с най-голяма искреност, с най-голяма откровеност, допълни Могерини пред журналистите.

От своя страна британският министър на отбраната заяви, че е твърде рано да се каже кога ще бъде задействан член 50.