Великобритания ще започне официалния процес за излизане от Европейския съюз до края на март 2017 година. Това обяви премиерът Тереза Мей, цитирана от Агенция „Франс прес”.

Досега Мей само казваше, че Великобритания няма да задейства член 50 от Лисабонския договор преди края на тази година. Със задействането на въпросния член се определя максимален срок от две години за излизането на страната от 28-членния блок.

Тереза Мей обясни, че ще даде повече подробности по време на речта си пред нейната дясноцентристка Консервативна партия за откриването на годишната конференция в Бирмингам, Централна Англия.

Аз съм казвала, че няма да задействаме преди края на тази година, така че да се подготвим”, заяви пред Би Би Си Тереза Мей. Тя допълни, че ще задействат член 50 преди края на месец март следващата година.

По-рано Тереза Мей обяви „Закон за отмяна”, за да се сложи край на действието на правото на ЕС, след като Великобритания напусне съюза.  

Законодателството ще преобърне закони, които правят върховни регулациите на ЕС и всички правила на ЕС в местни закони и ще потвърди, че британският парламент може да ги измени, както поиска.

Тереза Мей обясни, че това маркира първия етап в превръщането на Великобритания отново в суверенна и независима държава.

Властта ще се върне на избраните институции в нашата страна. Това означава, че ще се сложи край на действието на законите на ЕС във Великобритания, подчерта Мей.

Тя допълни, че искат да имат добри отношения със страните членки на ЕС и със самия ЕС.