Европа много ще се промени след Брекзит. Това прогнозира пред БНТ бившият финансов министър в кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков. Той отбеляза, че тепърва и бизнесът, и политиците започват да разбират това, защото Великобритания е втората най-голяма икономика в Европейския съюз.

Дянков предупреди, че след излизането на Великобритания от Съюза, неминуемо във финансовия и в реалния сектор в Европа ще има проблеми. Той се притеснява най-вече за финансовия сектор, тъй като Лондон има над 90% от всички финансови потоци в Европа. По думите му няма друг по-голям пазар в Европа и едва ли ще има в рамките на следващите 5-10 години. Според финансиста част от тези потоци ще отидат в Азия, Америка, но няма да останат в Европа.

Дянков очаква много тежки преговори относно финансовата страна на Брекзит.

Запитан кои страни ще са най-засегнати от Брекзит, Симеон Дянков отговори, че финансовата тежест за страните от ЕС ще е пропорционална. Това означава, че България също ще трябва да плати по-голям дял. В момента Дянков е член на Британската комисия за Брекзит. Той предупреди, че за нас ще има негативен ефект от Брекзит. Финансистът изтъкна две причини за прогнозата си. Едната е, че финансовите потоци в Европа ще станат много по-трудни след година-две. Другата тема, за която още не се говори в България и нашия регион, но ще е много наболяла - да си представим, че след 2-3 години наистина кажат затваряме, който е дошъл - дошъл, оттук нататък вече ще има визи за българите и румънците, коментира Симеон Дянков.

Той подчерта, че в момента една от причините за ниска безработица у нас е, че много от младите хора отиват в чужбина. Много работят във Великобритания. Дянков смята, че ако тези хора се върнат, правителството трябва да е готово за това. В момента то не е, защото през последните години нямаме активна социална политика за подпомагане на хората, смята бившият финансов министър. Според него трябва да се осигурят работни места за върналите се тук.

Той прогнозира, че процесът за Брекзит ще продължи поне четири години. Струва му се невъзможно финансовите преговори да приключат за две години.