От гледна точка на ГЕРБ няма по-несъстоятелна тема за вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски" от сектор „Сигурност", коментира пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на Народното събрание, след като стана ясно, че опозицията готви вот на недоверие по въпросната тема.

С уговорката, че трудно е повярвал коя тема избират за третия вот на недоверие, Местан коментира, че има две обяснения на това решение на ГЕРБ.

Според него първият вариант е лидерът на опозицията Бойко Борисов „да става все по-неадекватен", тъй като много добре знае, че няма как да спечели дебати на тема „Сигурност".

Второто обяснение е това да е добре премислен тактически ход на Борисов, който решава „да пусне зам.-председателя си Цветан Цветанов по бобслея", тъй като е ясно, че Цветанов не издържа по никакъв начин на сравнението с неговия наследник на поста Цветлин Йовчев.

Новият вътрешен министър е абсолютен антипод на своя предшественик, а през последните месеци е минал през трудни изпитания, като нито за миг не е изневерил на своите демократични принципи, защити го Местан и даде за пример последната окупация на Софийския университет, където Йовчев отново проявил здрави и нерви и манталитет на демократ.

Заради обвиненията в подслушване към новото правителство Местан бил на мнение, че сценарият на Борисов е предварително замислен с цел да вкара Цветанов в предварително загубени дебати.
Подслушванията са били част от репресивния подход на Цветанов, докато в момента става дума за „съмнения за паралелни структури, които може би подслушват някого".

Помните ли преди 2009 да са съществували някакви съмнения за подобни структури, попита Лютви Местан и настоя, че дори днес да има такива, те са продукт на управлението на Борисов и Цветанов.

„Никога не съм подценявал г-н Борисов и съм убеден, че той знае, че губят тези дебат", категоричен бе Местан и остави на медиите да си изберат кой от двата варианта е по-логично обяснение за очаквания вот на недоверие.

Лидерът на ДПС обяви, че категорично отрича всякакви форми на подслушване, а партията му е силно резервирана дори към законни форми на подслушване. „Не си представям законна форма на подслушване на политици и не случайно тази форма на разследване е разписана на последно място, когато са изчерпани всички други средства", обясни той.

Именно Борисовото управление пък превърнало подслушването в масовата практика. От времето, в което Цветлин Йовчев е министър на вътрешните работи са намалели рязко броя на използваните специални разузнавателни средства, категоричен е Местан.
Този министър е въвел тежки правила за вътрешен контрол, така че в момента не е възможно да се злоупотребява със СРС-та, настоя лидерът на ДПС.