Председателят на датския парламент Кристиян Мейдал нарече впечатляващи усилията на България и българите да станат част от Европейския съюз.

Кристиян Мейдал, който е на официално посещение у нас, произнесе слово пред народните представители.

Мейдал припомни, че вчера датският парламент с голямо мнозинство ратифицира договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

На заседанието присъстват посланиците на страните-членки на Европейския съюз, представители на синдикатите и работодателите, на граждански организации, на Националното сдружение на общините и главни редактори на медии.

При представянето на госта председателят на парламента Георги Пирински отбеляза, че се радва, че визитата му съвпада с ратификацията от Дания на договора за присъединяване на България към ЕС.

Убеден съм, че с членството си в ЕС България може да предложи много на съюза, а Европа наистина има нужда от приток на нов въздух и нов дух, когато през следващата година ще подновим обсъжданията за общото ни европейско бъдеще, каза председателят на парламента на Дания Кристиан Майдал в обръщението си пред Народното събрание.

След 40 дни България напълно заслужено ще заеме мястото си в европейското семейство, отбеляза Майдал.

Той изрази уважението си към резултатите, които страната ни постигна през последните години и извършените икономически, политически и административни реформи.

Промените се виждат навсякъде и заслужават уважение, каза председателят на датския парламент.

Кристиан Майдал каза, че разширяването на съюза от 1 януари 2007 г. с приемането на България и Румъния е голямо историческо начинание, с което европейците могат да се гордеят и от което би трябвало да очакват много.

Той обаче посочи, че в ЕС предстои още много работа. Важно е да помним историята, но е също толкова важно да се съсредоточим в изграждането на по-добро бъдеще на ЕС след негативния вот на французи и холандци на проекта за европейска конституция, посочи Майдал.

Трябва да сме сигурни, че ЕС и за в бъдеще ще може да взема решения, така че сътрудничеството да дава практически резултати за нашите граждани, каза още той.

Председателят на датския парламент изтъкна ролята на националните парламенти за укрепването на демократичните устои на ЕС. Той посочи, че на европейско равнище националните парламенти трябва да станат по-активни