Днес е Международния ден на хората с увреждания.

Освен труднодостъпната архитектурна среда в градовете и селата, у нас хората с увреждания намират големи трудности при намирането на работа.

  • Във връзка с днешния ден в 13.30 часа министър-председателят Сергей Станишев ще приеме представители на организациите на хора с увреждания, съобщават от правителствената информационна служба.

Срещата ще се проведе в Голямата заседателна зала на Министерския съвет.

  • Пак по случай 3 декември - Световен ден на хората с увреждания от 11.30 ч. във видео залата на столичното 73-то СОУ „Владислав Граматик" ще се проведе „Час по приобщаване", съобщава zdrave.net.

Училището се намира в кв. Гоце Делчев на ул. „Георги Измирлиев" № 2.

 За първи път представители на неправителствени организации, държавни и общински институции, ученици и учители ще се състезават в турнир, а победителят ще е един - толерантността към „различните".

Турнирът „Приобщи човече" се осъществява в рамките на Национална кампания за социално включване на роми и хора с увреждания „Различни възможности, равни права" (www.socialinclusion-bg.net), инициатива на Център за развитие на медиите - София, Център за независим живот-София и фондация „Здравето на ромите"- Сливен, както и със специалното съдействие на фондация OAK - Женева.

  • От днес стартира и създаването на мрежа на социално активните работодатели, иницирана в рамките на проект по програма "Леонардо да Винчи" на Европейската комисия.

Нейната цел е да обедини организации от всички сектори на икономиката и администрацията в цялата страна, които са позитивно настроени към хората с увреждания и проявяват интерес към трудовия им потенциал.

Със създаването на мрежата ще бъдат осигурени повече възможности за обмяна на добри практики от различни европейски страни в областта на професионалното обучениеу, наемането на робата на хора с увреждания и в неравностойно положение.

Три нови работни места за хора с увреждания с висока степен на образователна квалификация, желаещи да работят по европейски проекти разкрива от днес Асоциация "Мария Кюри" - Пловдив.

  • Столична община организира от 17.00 часа тържествен концерт по случай 3-ти декември.

Концертът се реализира със специалното и любезно участие на народната певица - Гуна Иванова и нейните възпитаници.

Тържеството е израз на уважение и подкрепа към хората в неравностойно социално положение.

Поканени са да присъстват хора с увреждания от Клубовете на инвалида и пенсионера, Заведенията за социални услуги и други в неравностойно социално положение.
Събитието ще се проведе в Културен дом „Красно село", ж.к."Хиподрума.