Министерството на финансите и Министерството на енергетиката излязоха с уточнение по повод подписания меморандум между Министерство на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcorp Holding LtD.

От ведомството посочват, че инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 е бил заявен по време на работна вечеря на 15 февруари тази година в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон.

На срещата са присъствали министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ у нас н.пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н.пр. Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

Впоследствие на 11 март в България е пристигнал съоснователят и директор на IP3 адмирал Майкъл Хюит.

Адмирал Хюит и изпълнителният директор на Gemcorp Атанас Бостанджиев са поискали среща с енергийния и финансовия министър, на която отново е бил заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика.

Петков прави нова проверка на Gemcorp

Петков прави нова проверка на Gemcorp

Премиерът уверява, че няма да се допуснат съмнителни капитали у нас

В резултат на проведените разговори Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcorp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика, посочват от Министерството на финансите.

По-рано днес премиерът Кирил Петков обяви, че компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея, като няма да се допуснат съмнителни капитали у нас. 

Вицепремиерът Асен Василев вече обясни, че компанията е дошла с представители на американското посолство. Вчера обаче от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

Представител на САЩ не е подкрепял меморандума за зелена енергия с Gemcorp

Представител на САЩ не е подкрепял меморандума за зелена енергия с Gemcorp

Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение