Машините са годни за гласуване. В това увери заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов пред сградата на Министерство на електронното управление.

Не е запознат с доклада на ДАНС и може да го коментира тогава, когато се запознае с него.

Моята лична и професионална цел е машинното гласуване да бъде извършен по правилата и екипите да бъдем убедени, че процесът е професионален. Моята цел е да се уверя дали тези машини са годни или не за употреба. Нямам никакво основание да саботирам машинното гласуване, категоричен бе Стойнов, който обясни и че задълженията, вменени му по закон са точно това.

Той подчерта, че машините не броят, а отпечатват, затова и не може да се обвързва процеса с отчитането на резултата. Машинното гласуване не позволява недействителни бюлетини. 

Самото удостоверение за машините, което се издава съвместно с БИС - Български институт за стандартизация и Българския институт по метрология, и на липсата на което се позова ЦИК в решението си да отмени машинното гласуване, е издадено и е изпратено в рамките на 24 часа след завършване на процеса. Това е направено сега, преди няколко часа, обясни Стойнев, като посочи че според самата методика на ЦИК това трябва да стане до 48 часа.

Всеки един процес на тестване на машините за гласуване се документира, стана ясно и от думите на главният секретар на министерството Ангел Петров. И уточни - няма сваляне на информация от машините. Няма как да се подпише един заместник-министър или министър, ако не е уверен, че процесите са надлежно изпълними и работещи. Редица служители на МЕУ са дали обяснения и показания пред ДАНС. На нито един от тях не е повдигнато обвинение, уточни Петров.

На въпрос има ли записи и какви са те, Ангел Петров обясни, че в защитената среда се правят 24 часа записи. Има доказателства, непрестанно сме снимали, тестването се документира. "Да ни питате дали сме записвали - 24 часа сме записвали във всеки един момент. Има записи, които показват цялата зала, има записи на екрани, скрийншотове на екрани, това са все доказателства, които са надлежно съхранени. Тестването се документира. Зам.-министърът носи персонална отговорност за тези процеси, нормално и законосъобразно е той да контролира тази работа, заяви главният секретар на министерството Ангел Петров.

В неделя на изборите – само с хартия

В неделя на изборите – само с хартия

Решението бе взето от ЦИК, комисията била запозната с доклада на ДАНС

Припомняме, че по-рано тази вечер стана ясно, че Централната избирателна комисия реши да гласуваме само с хартия на предстоящите избори. Предложението бе направено от Емил Войнов, представител на БСП в комисията. Основен аргумент, че в ЦИК не е получен заключителен протокол от МЕУ.

Това е едно срамно решение, коментира Цветозар Томов. Според него комисията с това решение се поставя под волята на политиците.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отхвърли определението на бившия говорител на ЦИК и заяви, че го възприема лично като обида.

Решението комисията гласува с 12 гласа "за".

Решението на ЦИК идва след като тази сутрин всички партии, без ПП и ДБ, се събраха в парламента, свикани на председателски съвет, който не беше предварително обявен публично.

Общественият съвет съветва ЦИК да внесе яснота за машините

Общественият съвет съветва ЦИК да внесе яснота за машините

За пореден път се внасяло недоверие в изборния процес, се казва в позиция дни преди местните избори

Възникналото днес в общественото пространство напрежение около машинното гласуване за пореден път внася недоверие в изборния процес. Това се казва в позиция на неправителствени организации, членове на Обществения съвет към ЦИК.

В него се отбелязва, че още след парламентарните избори от април 2021 г., партиите са превърнали технологията на гласуване в основна реторика на кампаниите си. Същевременно именно тези парламентарно-представени партии излъчват членове в секционните комисии и всяка от тях ще има активисти в секциите. С постоянните обвинения за манипулиран вот политическите формации обезценяват усилията и на техните симпатизанти. По този начин се намалявало и доверието в избраните след това институции.