Нормална бюджетна практика е да има дългосрочни договори, които се изпълняват по няколко години. Това заяви бившият зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски, цитиран от БНР.

Той даде пример с договорите за пречиствателните станции в различните общини или за укрепване на свлачища. Припомняме, вчера докладът по проверката на дейността на кабинета "Станишев" бе предаден на прокуратурата.

Димчо Михалевскипосочи още, че когато правителството на тройната коалиция е влязло в управлението, също е заварило огромно количество договори, които бяха в ход и изпълнение.

"И ако бяхме приложили същото съждение, което в момента ни се вменява, трябваше да дадем на прокурор предходното правителство. Нищо подобно не направихме. Напротив, имаше много и то проблематични от тях, които бяха пред един или друг риск - за незавършване, за неефективно разходване на средства. Напротив, завършихме ги и те са в експлоатация", обясни Димчо Михалевски.

По думите му, неадекватните действия на правителството мултиплицират кризата.
"1,4 млрд. е дисбалансът, дупката в бюджета, популярно казано, но тя не е защото плащат стари задължения, те са платили 120 млн. за първите два месеца."

Според Михалевски за задълбочаване на кризата вина имат неправилното законодателство и липсата на активни мерки към реалната икономика.