Днешният ден показа, че обстановката в София ескалира, а от там се създава тревожност в цялата страна, заяви тази вечер в свое обръщение към гражданите на България, предавано по БНТ, председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Той направи изявлението във връзка с провелия се рано тази сутрин пред Народното събрание протест на недоволни граждани.

В него, той обвини протестиращите в проява на агресия, поругаване достойнството на институцията и народните представители, както и застрашаване на живота им.  

Председателят е бил принуден да се обърне за помощ към вътрешния министър Цветлин Йовчев, за да се възстановят редът и сигурността пред институцията.

Той припомни мерките, които заработилият преди месец 42-и парламент е предприел досега в социалното законодателство, борбата с младежката безработица, увеличаването на средствата за пенсии и детските надбавки.

"В седмичната програма бяха включени промени, свързани с възможностите за намаляване на цената на електроенергията. - каза още той. 

Точно заради това, нарушените интереси на големите играчи в енергетиката, министърът на икономиката, енергетиката и туризма заяви в пленарната зала, че Народното събрание ще бъде подложено на масиран натиск срещу законовите промени. Естествено е, когато става въпрос за частни интереси, оценени на стотици милиони, да има непримирими отрицатели на този Парламент.

Но искам да припомня, че за тези промени в енергетиката беше постигнато общо съгласие на Консултативния съвет по национална сигурност преди четири месеца – на 26-ти февруари. Разграничава ли се Президентът от това становище за бързи и конкретни решения, които "да направят възможно намаляването на цената на тока и облекчаването на социалното положение на българските граждани", попита Миков.

Миков припомни февруарските протести, причина да се стигне о до предсрочните парламентарни избори.

Според него, тези избори са показали, че искането за вот (едно от исканията, поставени на провеждащите се през последните 2 седмици протести в страната) само по себе си не решава проблемите.

Това заявих и на Президента на Консултативния съвет. Без уважение към гласа на гражданите, конституционния ред и институциите, демократичен изход от днешната криза е невъзможен, дори с предсрочни избори. От една страна е необходимо да приемем най-належащите закони, свързани с очакванията на гражданите, включително изборното законодателство. От друга страна, работата на Народното събрание съзнателно се блокира", заяви Миков.

Той обърна внимание и на президента Росен Плевнелиев за ролята му през тези критични седмици като го призова да се придържа към конституционната си роля - да изразява единството на нацията.

В единство и отговорно поведение и институции, неправителствени организации, медии и граждани, тъй като, по думите му само така проблемите могат да се решат.

"България е една за всички" - заключи Михаил Миков.