Лидерът на БСП Михаил Миков не изключва възможността през тази година изборите да са две в едно - за президент и предсрочни парламентарни.

Възможността обаче за предсрочни избори и смяна на управлението, според лидера е „доколко българите ще продължат да търпят такъв тип управление на безпътица и дали в конструкцията на управлението може да се постигне стабилност.

Миков оценява политическия процес от последните седмици като напрегнат.

Според него управляващата в момента коалиция е нестабилна и не се крепи на принципи и политики, а върху разпределение на власт.

Предстоят много трусове в различни сфери, предрече още Миков, цитиран от БТА.

Според него през април ще има сериозно напрежение в здравеопазването. Тогава стотици българи, които си плащат редовно вноските, няма да могат да получават навременна медицинска помощ. По думите му предстои и ескалация на напрежението в системата на образованието.

За предстоящите избори за президент Миков каза, че кандидатите на БСП ще бъдат обсъждани и обявени след конгреса на партията в началото на май.

Според него до тогава основната задача за БСП е да се стегне организационно и в рамките на отчетно-изборната кампания да бъдат обсъдени политики, които да са алтернатива на днешното управление.

За президентските избор ще си партнираме с всеки, който очертае ясна политика, която съвпада с нашите виждания за необходимата лява алтернатива, каза Миков. Той уточни, че и АБВ, и всички останали партии, които приемат, че президентската институция трябва да отговаря много повече на националните интереси, са добре дошли като партньори на БСП.

В село Гроздьово днес Михаил Миков се включи в поклонението пред паметника на партизаните от четата "Народна дума", водили сражение в местност край селището през 1943 година.