Бившият заместник-министър на външните работи и на икономиката Милен Керемедчиев в интервю пред БНР предсказа, че предстоящите европейски избори могат да отбележат усилване на позициите на крайнодесните и националистически партии, като реакция на възможната мигрантска криза, породена от конфликта в Близкия изток. Той изрази съмнение, че разширяването на Шенген ще бъде отложено и че пълноправното членство на България в Шенген през настоящата година е малко вероятно, призовавайки за стратегия за поетапно влизане в зоната.

В контекста на ескалиращия конфликт в Газа Керемедчиев предупреди за потенциален масивен бежански поток към Европа, който може да предизвика значителни политически и социални сътресения. Той коментира текущата обстановка, подчертавайки, че стратегията на израелската армия да забави сухопътната си офанзива може да остави хиляди палестинци, включително множество деца и жени, в капан между военните действия и затворената граница с Египет.

"Хамас", който доминира в Газа от 2006 г., е известен с използването на цивилни лица като жив щит, което значително усложнява ситуацията. Керемедчиев изтъква, че Египет е поставен пред сложен избор - да подкрепи палестинците, но и да защити собствената си национална сигурност. Отварянето на границата би могло да доведе до навлизане на бойци на "Хамас" в страната, заедно с бежанците.

Керемедчиев също така акцентира върху потенциалното въздействие на този конфликт върху Европа, като подчерта, че текущите напрежения биха могли да увеличат броя на мигрантите, стремящи се към континента. Той предупреди, че Европа трябва да бъде подготвена за значителен натиск върху своите граници и че сегашните мерки за сигурност може да не са достатъчни за предотвратяване на потенциална криза.

"Не споделям ентусиазма на министъра на отбраната да задели 50 военнослужещи за допълнителна охрана на нашата граница. Натискът ще бъде много по-силен. Ако досега е имало около 1500 опита на ден, те могат да станат в пъти повече в момента, в който тези бежанци тръгнат към Европа. А те ще тръгнат, рано или късно", коментира Керемедчиев

1780 нелегални мигранти са заловени у нас през септември

1780 нелегални мигранти са заловени у нас през септември

Задържани са и 709 души за престъпления, свързани с наркотици