Евровалута ще бъде насочена за обмяна в рубли за заплащане на руския газ. Това не означава тотална смяна на условията за търговия с газ, а е механизъм за това Русия да гарантира за себе си, че тези средства няма да бъдат замразени. Това обясни пред БиТиВи бившият финансов министър в кабинета на Тройната коалиция Милен Велчев.

Според него изявлението на руския президент Владимир Путин, че Русия ще продава газ на неприятелски страни (сред които и България - б.р.) само в рубли е политическо изявление за вътрешна аудитория. Подобно е мнението и на икономиста Лъчезар Богданов.

"България нито има рубли, нито има желание да има рубли, нито да плаща с тях. Очаквам плащанията да бъдат през една или друга банка, която ще ги обменя, каза Велчев.

България не може да си позволи спиране на руския газ, но ако можеше да си позволи, щеше да приложи контрамярка, смята той.

Като алтернативи на руския газ той обясни, че се обмисля - азерския газ, както и втечнения газ. "Трябва да разбираме добре, че България не е прекалено зависима от газа като суровина. Не можем съвсем без него, защото е важен за индустрията. Енерговъзобновяемите източници могат в един момент да заместят газа, но не изцяло", каза Велчев.

Той е категоричен, че никой не печели от войната в Украйна, може да се говори кой губи повече или по-малко. За Русия, като изолиран участник, загубите са по-големи, но и загубите на запада не са символични. Русия е прекалено голяма икономика, за да очакваме, че ситуацията ще стане като в Куба или във Венецуела. Тя би могла да пренастрои вътрешните си процеси, обясни Милен Велчев.

За българската икономика той очакват тя да расте и да не падне в рецесия.

Инфлацията зависи от това до колко ще продължат военните действия в Украйна. Ако тя продължи, инфлацията може да е на тези нива. При завършване на войната очаквам цените на храните и енергоизточниците да спадат, каза Милен Велчев.

Запитан за меморандума между "Джемкорп кепитъл" и правителството и дали стоят руски интереси зад този фонд, Велчев каза: "не мога да кажа със сигурност, не съм повярвал на заявленията".

"С Атанас Бостанджиев (управителят на Gemcorp) се познаваме в много години служители на ВТБ , той по-отдавна в "Мерил линч". Нямам вътрешна информация за дейността на Джейм корп. Те искаха да оздравяват КТБ. По една или друга причина това не се осъществи, каза Велчев.

На въпроса не е ли странно появяването на такъв фонд в преломни моменти - опита за заздравяване на фалиралата КТБ и сега, Велчев каза, че той е бутиков фонд.