Правим им чест, че се отказаха от предложението си да налагат данък за богатите, ако за богати могат да се смятат тези, които получават заплата над 600 лева," коментира действията на управляващите от БСП бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев.

В предаването „Тази сутрин" на bTV Велчев поясни, че от движението му са съгласни вместо увеличаване на най-високите данъци да има намаляване на ставките на по-ниските заплати.

Трудно е и данъците да паднат, и заплатите да се увеличат, въпреки че двете неща не зависят едно от друго, коментира още Велчев.

По думите му най-важното за НДСВ в данъчната политика е намаляването на данък печалба и сериозно намаляване на осигурителната тежест.

Бившият финансов министър обясни, че проблемите на Унгария са започнали първо от 5% дефицит, които страната е имала още в първите месеци на членството си, а след това и от увеличаването на множество социални разходи, които са повишили дефицита до рекордните 10%.

По отношение на ситуацията в България депутатът от НДСВ изказа задоволството си от това, че БСП са приели предложението на жълтите за увеличаване на майчинството на 9 месеца.
Той добави, че всъщност желанието на движението било цяла година майката да получава заплатата си в пълния й размер преди излизането в майчинство. Освен това Велчев добави, че партията му не е била против повишаването на пенсиите, но че се е смятало, че трябва всички пенсии, не само ниските, да бъдат увеличени.

На въпрос на водещия Бареков какво от НДСВ биха поискали в замяна на поста на Министъра по европейските въпроси, който ще изгуби част от значението си след влизането на страната ни в ЕС, Милен Велчев отговори, че не е мислил по този въпрос. Той обаче бе категоричен, че „никой друг освен Меглена Кунева няма такива заслуги" и че най-естествено е тя да бъде посочена за еврокомисар.

Велчев обясни, че не трябва да се смята, че нашият еврокомисар ще защитава българския интерес. Той работи за интереса на Европейския съюз, допълни Велчев.

Представителят на НДСВ бе помолен да коментира появили се наскоро публикации, че след 1 януари 2007 г. движението ще се разпадне на три - като в момента една група начело с Пламен Панайтов преговаря със СДС, втора група - начело с Милен Велчев, преговаря с БСП, а трета група с лидер Николай Свинаров ще остане в центъра.

„Това са безпочвени и смехотворни приказки. Не виждам причина, поради която трябва да се говори за тези безсмислици," отговори Милен Велчев.

Освен може би с ДПС с никоя друга политическа сила НДСВ не може да бъде сравнявана по степен на единство, категоричен бе представителят на жълтите.