За какво ли не се дадоха повече пари в бюджета за другата година. Това попита и едновременно се похвали премиерът Бойко Борисов по време на национална дискусия "Да! На българската икономика".

Министър-председателят, заедно с някои от министрите в кабинета, се изправиха пред представители на родния бизнес, за да му отговорят на въпросите и да се отчетат какво ще правят и са направили.

В преглед на основните теми Борисов обърна внимание на приетия вече Бюджет 2016 на страната ни. „Нашият бюджет, колкото и в тежко време да го приехме, отговаря на много от исканията, които имаше - в образованието 130 млн. лева, в сферата на отбраната, в сферата на сигурността, социалните плащания, за музеите и т.н.”, изброи Борисов.

Още от сега той се ангажира: „Ако сме живи и здрави, догодина аз мисля, че ще вървим към 1% бюджетен дефицит”, но после бързо се поправи: „Хайде да си оставим 1,5%, защото сега ще ни запишат”.

И този път министър-председателят не пропусна да спомене за родните магистрали, като уточни, че една от техните задачи е да осигурят комфорта на българските граждани, които толкова бързо свиквали с хубавото. „Не дай си Боже да се затвори някъде магистрала и става чудо. Сякаш само преди година не се движеха по две ленти”, изтъкна Борисов.

Той използва момента да предупреди – няма да отпуснем нивото на качество. „Да знаят, че асфалтът ще го мерим и няма да има компромиси. Тези хитринки да си ги избият от главата”, закани се премиерът.

От магистралите Борисов стигна до пречиствателните станции и усилията на страната ни да изгражда такива, което е важно не само за България, но и за Европа. „Комините няма значение дали са в България, Китай или Германия. Озоновата дупка е една”, обясни министър-председателят.

Той посочи, че сутринта е гледал какво се случва в Англия и е видял, че дори и стадионите са им наводнени. „Ако това стане в София обаче, всички излизат и казват: отводнителните системи не са добри”, предположи Борисов, но призна: „Ние трябва да сме готови и защитните механизми да са по-силни”.

Премиерът не пропусна и мерките за енергийна ефективност и програмата за саниране на блоковете ни. „Много хубави стават блоковете, много им се радват хората по места, но понеже е хубаво не се отразява. Само ако някъде има случайно прокапал покрив или някой не си е измил прозорците... Само това не сме включили – да мием прозорците. Но пък всичко правим безплатно - да ти санират блока, да ти сменят дограмата”, коментира Бойко Борисов.

Друга похвала на премиера бе борбата с контрабандата и работата на приходните агенции у нас. „Ние няма да спрем, защото за догодина ни трябват и повече пари”, се зарече премиерът и успокои хората: „Не се плашете, вече набрахме опит на отделните служби за борбата с контрабандата и корупцията. Догодина ще съберем повече пари”.

Министър-председателят коментира и ситуацията в нашата енергетика, като изтъкна, че вече знае за това, че Националната електрическа компания (НЕК) излиза на месечна печалба. „Най-малкото сме ги спрели да затъват”, изтъкна Борисов.

Друга тема в коментара на премиера бяха санкциите на Европейския съюз срещу Русия. ”Санкциите, които си нанесоха взаимно Русия и ЕС, дадоха достатъчно загуби за всички. Като част от тази общност ние спазваме тези санкции, но това не означава, че сме щастливи, ако те продължат безкрайно”, призна министър-председателят.

Той е убеден още, че догодина нашият туризъм ще стане доста по-добър. „Убеден съм, че руските туристи догодина ще се върнат”, заяви Борисов и обясни своите думите така: „Така го усещам, че това ще се случи”.

В коментар на бежанската криза министър-председателят призна, че и предишното правителството е положило усилия. „За други неща съм им се ядосвал, но в това отношение предишното правителство започна изграждането на оградата на границите. И трябва да им кажа благодаря тогава за далновидната политика”, отбеляза Борисов и спомена:
„Тези, които познават Дейвид Камерън, са си дали сметка, че не всеки ден можеш да го качиш на руски хеликоптер или да го возиш на джип и съм убеден, че това, което е казал пред Европа, ще се чуе по-силно от това, което казваме ние.”

Бизнесът трябва да знае, че най-големият враг могат да си бъдат те, ако се опитат да хитруват”, се обърна към аудиторията още Борисов и им напомни, че за страната ни има огромни милиарди евро проекти и програми, достатъчно, за да процъфтява бизнесът във всяка една сфера, стига той да бъде правен грамотно.

Много е важно да надскачаме егото си и да не си поставяме ултиматуми, да се плашим всеки ден, защото в нашите условия много бързо се развиват процесите и стават неуправляеми”, продължи с призивите си към бизнеса премиерът и им заръча да работят заедно, защото: „Неслучайно на парламента пише това, което най-малко се случва, че „единството прави силата” (може би имайки предвид „Съединението прави силата”).