Собственици на казани за варене на ракия са притеснени от закон на Менда Стоянова, който хармонизира нашето законодателство с европейското.

Петко Събев от бранша обясни пред събрали се на дискусия в София ракиджии от Сдружение „Българската домашна ракия“ какви са спънките в предложението на шефката на бюджетната комисия.

Предлага се малките казани да не произвеждат повече от 10 хектолитра с намалена ставка. Това правело 2500 литра ракия с намалена ставка. След това количество всеки клиент трябва да плаща пълна акцизна ставка.

Това не го иска Европейската комисия, подчерта Петко Събев, според когото регламентът е абсурден.  

Освен това собствениците на казани за варене на ракия се натоварвали с допълнителна документация. Всеки един трябвало да има назначен технолог, за да може да осъществява дейността си. Тези технолози задължително и трябвало да присъстват по време на производствения процес.

Ракиджиите у нас са 1570, но нямало толкова технолози, според Петко Събев. Освен това нямало как тези технолози да кажат на бай Кольо например как да си вари ракията, при положение че той го е научил как се прави това от дядо си.

Конституционните съдии отказаха да се занимават с казаните за ракия

Конституционните съдии отказаха да се занимават с казаните за ракия

Искането беше на омбудсмана Мая Манолова

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев нападна колежката си Менда Стоянова. Аз в този закон виждам тежък лобизъм, изтъкна той. По думите му законът обслужвал две - три големи фирми. 

Андреев атакува и финансовия министър. Питал по темата Владислав Горанов, който се извивал и усуквал в отговора си към депутата. Той не отговаря на въпросите, ядоса се Методи Андреев. Вие имате само един шанс да просъществувате - да преминете в сивия сектор, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Законът на Менда Стоянова означава едно - край на производството на домашна ракия, подчерта Андреев. Лобито било силно, според депутата, който посъветва бранша да се бори.
Чел и секретен доклад как главен секретар на министър по времето на Сергей Станишев вземал 25 000 лева, за да прикрива далавери на голям производител на алкохол.

Работата е дълбоко гнила, а битката пък тежка, намеси се и депутатът Мартин Димитров. Не се контролирали големите производители, а се затривали малките.

Патриотът Валери Симеонов също обеща подкрепа на ракиджиите, но не разкри как и с какви средства ще се случи това. 

Сега целта била пълно отхвърляне на закона на Менда Стоянова на първо четене. За второ щяло да има подходящите корекции. Това е трагедия, смутен е Симеонов. Унищожавали се дребни търговци и така се унищожавали техните семейства.

Кому е нужна цялата тази операция, попита той и отговори: „Нужна е на монополите.

Не можело да се очаква разбиране от Менда Стоянова, която по думите му, не била излизала от канцелария. Тя не може да ни разбере, недоволен е патриотът. 

Какво трябва, ние ще го направим, обеща лидерът на НФСБ. Съветът му към бранша - протест пред Народното събрание, докато се гледа законът.