Днес се махат металните врати на официалния вход на парламента, които предизвикаха скандал. Вчера е получено предписанието от Министерство на културата. Това коментира пред бТВ председателят на 47-ия парламент Никола Минчев.

Самите врати струват 34 000 лв., средствата за демонтаж не е ясна, но няма да "е колосална". Не е ясно още и каква глоба ще наложи Министерство на културата, обясни той.

До тях се стигнало след пробива в сигурността януари месец, въпросът е поставен на масата на НСО. Офертата по поставяне на металните врати в парламента обаче не стигнала до него. На въпроса дали ще бъде уволнена главният секретар на парламента, Минчев посочи, че "има пропуск в процедурата по поставянето на металните врати в парламента, не е извършено съгласуване с Министерство на културата и ведомството излязло с административна мярка, с която предписало да се демонтират вратите".

Сега Минчев е разговарял със секретаря, но решения ще има другата седмица, на този етап той смята, че няма проблеми в работата си с нея.

Относно мерките на кабинета срещу инфлацията Минчев уточни, че ще се правят промени в Закона за ДДС, за корпоративното подоходно облагане, Данъчно-процесуалния кодекс и трите бюджета. Председателят на парламента коментира и социологическите данни и факта, че Продължаваме промяната са на второ място след ГЕРБ - за него причините са: търкания в коалицията, реформи, които трябва да се провеждат, "някои грешки, като БНБ".

Станислав Балабанов от ИТН по-рано коментира има ли напрежение в коалицията и поста на лидера Слави Трифонов с такива критики. Като "плод на бързане и кризисен пиар" той определи мерките на правителството.

За Никола Минчев и Даниел Лорер - за първия той коментира, че безпрецедентно е излъгал, че ИТН не е присъствал на коалиционен съвет. "Присъствали сме и сме били инициатор с конкретни идеи и експертиза", каза Балабанов.

"Минчев ако приема за нормално поведението си, се е объркал, не сме гаджета да се сдобряваме". Ако са се почувствали засегнати, нека да приемат моите извинения, каза в отговор Никола Минчев.

ИТН имат подозрение и за поискания от Кирил Петков Консултативен съвет по национална сигурност по темата за Република Северна Македония - за него няма смисъл, тъй като позицията на страната не е променяна.